Situatia romilor in Europa este mai precara ca niciodata, se arata intr-un raport Amnesty International care prezinta saracia, excluderea si abuzurile la care acestia sunt supusi atat in estul, cat si in vestul Europei.

Raportul Amnesty International (AI) va indemna Guvernele europene sa abordeze problemele cu care se confrunta cele 10-12 milioane de romi, o etnie pe care Amnesty o numeste "una dintre cele mai mari si mai dezavantajate minoritati din Europa". Comunitatile de etnici romi tind sa prezinte scoruri mici la toti indicatorii, prezentand un nivel redus de venituri, un nivel ridicat al somajului si cel mai scazut acces la serviciile de sanatate si publice.

Autoritatile americane "intind o mana" romilor

"Acestea nu sunt doar consecinte ale saraciei,
sunt rezultatul unei discriminari si altor incalcari ale drepturilor omului raspandite, iar uneori sistematice", se arata in raport. "Ele sunt mai ales rezultatul prejudecatilor - unor secole de acte de discriminare sociala, institutionala si individuala care au impins majoritatea romilor la marginea societatii - care ii tin acolo", denunta Amnesty. "A venit vremea ca Europa sa se trezeasca si sa opreasca definitiv presecutarea acestor comunitati marginalizate", a indemnat Kate Allen, directorul Amnesty International UK.

Potrivit cotidianului, excluderea sociala si economica a membrilor comunitatilor ii impinge uneori pe romi spre un stil de viata infractional. In Franta, presedintele Nicolas Sarkozy i-a numit pe romi "o sursa de criminalitate" si a incurajat expulzarea etnicilor romi in Romania, in timp ce, in ultimul an, etnicii romi bulgari au fost atacati in mai multe orase, scrie MEDIAFAX.

Madalin Voicu: Romii vor sa fie integrati, nu separati

De asemenea, raportul Amnesty prezinta cateva date socante. In Irlanda, speranta de viata a barbatilor nomazi este cu 15 ani mai mica decat media nationala. In Republica Moldova, 59% dintre romi traiesc in "saracie absoluta", in timp ce in Slovacia peste doua treimi dintre copiii romi sunt institutionalizati. In pofida unei hotarari a Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), potrivit careia copii de etnie roma nu trebuie sa fie educati separat sau in scoli pentru copii cu nevoi speciale, acest lucru continua sa se intample in numeroase tari, dar in special in Cehia.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.