Saptesprezece soldati ai ISAF au fost ucisi in acest an in cursul a zece incidente de catre membri ai fortelor de securitate afgane, aliatii lor in fata rebeliunii talibanilor, din totalul de 96 de morti occidentali in 2012.

Lacunele in privinta masurilor de securitate au permis politistilor sau militarilor afgani sa ucida soldati din cadrul fortei NATO in Afgansitan (ISAF).

"Ceea ce am descoperit in aceste cazuri individuale este ca au fost comise erori ici-colo. Actele de identitate nu au fost verificate cum trebuie, scrisorile (de recomandare aduse de soldati) de la sefii satelor nu au fost suficiente, testele pentru droguri nu au fost realizate in mod regulat, etc", a declarat generalul Carsten Jacobson, purtatorul de cuvant al ISAF, in cadrul unei conferinte de presa.

In timp ce "sute de mii de persoane din cadrul coalitiei si fortelor de securitate afgane lucreaza zilnic impreuna", aceste atacuri "nu sunt regula", a subliniat el, scrie MEDIAFAX.

De partea afgana, membrii serviciilor de informatii s-au inflitrat in taberele de recrutare ale armatei si in scoli de politie pentru a-i demasca pe eventualii inamici, in timp ce in cadrul ISAF sunt desemnati militari ca "ingeri protectori" care vegheaza asupra colegilor lor, a explicat el.

Astfel, "ne asiguram ca soldatii nu sunt niciun moment neprotejati", a afirmat Jacobson, care a profitat pentru a minimiza inca o data importanta infiltrarii rebelilor in fortele afgane.

"Potrivit cercetarilor noastre, in majoritatea cazurilor semnaturile personale sunt cauza principala", a remarcat el, adaugand ca unele incidente sunt imputabile "stresului soldatilor care au trait intr-o tara ce a cunoscut 30 de ani de razboi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.