Coreea de Nord a criticat sambata decizia SUA de a suspenda ajutorul alimentar, in replica fata de racheta pe care se pregateste sa o lanseze Phenianul, apreciind ca acest lucru va duce la anularea acordului din februarie care prevedea un moratoriu asupra activitatilor sale nucleare.

"Reactia exagerata a Statelor Unite (fata de proiectul de lansare a unui satelit) depaseste limitele", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor externe, citat de agentia oficiala nord-coreeana, relateaza AFP.

Este "un act regretabil care ar anula in intregime acordul de la 29 februarie intre Coreea de Nord si Statele Unite", a precizat el.

Administratia SUA a insistat ca ajutorul umanitar si politica nu au legatura, "dar raspunde la lansarea unui satelit prevazuta de noi anuntand ca nu isi va respecta angajamentele privind ajutorul umanitar", a subliniat purtatorul de cuvant, informeaza MEDIAFAX.

Phenianul a generat critici anuntand la 16 martie ca va lansa o racheta cu raza lunga de actiune care va transporta un satelit civil, intre 12 si 16 aprilie, pentru a marca 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

SUA si aliatii lor denunta un tir deghizat de racheta, cu incalcarea rezolutiilor ONU, care interzic Coreei de Nord sa efectueze teste nucleare sau balistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.