Politia ceha a retinut la sfarsitul saptamanii trecute opt persoane acuzate de implicare in fraude cu subventii din fondurile Phare, a anuntat agentia de presa CTK, citata de Mediafax.
Printre principalii suspecti se afla Petr Forman, fost ministru adjunct pentru Dezvoltare regionala si asistentul sau, Petr Spacek. Daca vor fi gasiti vinovati, ei risca pedepse cu inchisoarea de pana la 12 ani.

Cei doi sunt suspectati ca au vrut sa deturneze 229 de milioane de coroane (aproape 10.000 de dolari) prin intermediul Fundatiei pentru Dezvoltare Regionala. Acest caz de posibila frauda ingrijoreaza serios Comisia Europeana, care considera ca este vorba de "un semnal foarte grav", a declarat comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Huebner.

In prezent, Biroul antifrauda al Comisiei ancheteaza cazul. Potrivit Danutei Huebner, Cehia ar putea fi sanctionata daca nu va pune in aplicare un plan de actiune convenit de comun acord, procedura a UE ce permite unui stat membru sa evite sanctiunea, daca ia masuri pentru redresarea situatiei. Ceea ce ingrijoreaza cel mai mult Comisia Europeana este faptul ca angajati ai Ministerului ceh pentru Dezvoltare Regionala, care a fost principalul coordonator al proiectelor, ar putea fi implicati in caz. Oficialul european a avut intalniri, la Praga, consacrate subiectului amintit, cu premierul Jiri Paroubek, cu ministrul de Finante, Bohuslav Sobotka, si cu ministrul pentru Dezvoltare Regionala, Radko Martinek.

Agentia ceha de presa CTK mentioneaza, in acest context, sondajul realizat in luna octombrie - la cererea Departamentului guvernamental de informare a populatiei referitor la UE - potrivit caruia 70 la suta din populatia tarii considera ca procesul de luare a deciziilor in UE nu este suficient de flexibil si eficient si doar o treime impartaseste parerea opusa. Mai mult de jumatate din populatie - 52 la suta - este de parere ca UE nu functioneaza pe principii democratice. Printre persoanele cu o atitudine critica fata de blocul comunitar, mai releva sondajul, figureaza in special cetateni neinformati in legatura cu avantajele, dezavantajele si normele de functionare ale institutiilor Uniunii.

Ministrul ceh al Agriculturii a demisionat in urma unui scandal de coruptie

Ministrul social-democrat ceh al Agriculturii, Petr Zgarba, a anuntat ca isi va prezenta demisia miercuri, 16 noiembrie, in urma unui scandal izbucnit in cadrul Administratiei Fondului Funciar din Republica Ceha, pe care acesta o conduce.
Premierul Jiri Parubek a anuntat la o conferinta de presa ca Zgraba va fi inlocuit de deputatul social-democrat Jan Mladek. Administratia Fondului Funciar este acuzata ca ar fi permis, in vara acestui an, trecerea - in scopuri speculative - in proprietatea mai multor persoane private, a circa 170 de hectare de terenuri agricole de la periferia capitalei.

Valoarea tranzactiei - de pe urma careia au profitat, potrivit informatiilor aparute in presa pragheza, prieteni ai ministrului demisionar - este estimata la aproximativ 2 miliarde de coroane (68 de milioane de euro). Demisia lui Zgarba a fost precedata de eliberarea din functie a mai multor membri ai comitetului executiv al Administratiei Fondului Funciar, iar Guvernul de centru-stanga al premierului Jiri Parubek a mentionat posibilitatea revocarii intregii conduceri a acestei institutii de stat.

Petr Zgarba a respins acuzatiile formulate in special de Partidul Democratic Civic (ODS), aflat in opozitie, referitoare la implicarea lui personala in controversatul transfer de proprietate asupra terenurilor. "Nu cred ca Petr Zgarba a fost implicat. Din informatiile mele, el s-a opus transferului", a declarat si premierul ceh.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.