Radek Sikorski a declarat ca Uniunea Europeana (UE) s-ar putea destrama si ca Statele Unite ar putea parasi NATO, lasand Polonia singura in fata unei Rusii tot mai hotarata.

Notand ca Statele Unite sunt deja mai interesate de Pacific decat de Europa si ca tarile UE devin tot mai egoiste, Sikorski a zugravit un viitor in care frontierele si pietele muncii deschise sunt desfiintate, in bugetul UE ajung tot mai putini bani, iar proiecte importante ca Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) devin "complet erodate".

"Obosite de zgarcenia cu privire la bugetele apararii si de ineficienta generala a Europei, Statele Unite parasesc NATO. Acest gol este umplut de Rusia in estul (Europei) si de China in Asia. Crizele transformarii continua in lumea araba, (dar) Europa nu mai ofera un exemplu bun
. Unde este Polonia in aceasta viziune intunecata? Abandonata propriilor sisteme, la periferia unei Europe impotmolita in letargie, depunand eforturi cu modernizarea nefinalizata si privata de o baza solida pentru securitatea nationala", a declarat ministrul, potrivit MEDIAFAX.

"Tari care, spre deosebire de Polonia, au neglijat reformele, au trait peste posibilitatile lor, au finantat sisteme ale bunastarii si sisteme de pensii mai mult decat generoase si au pierdut increderea pietelor, risca acum sa piarda abilitatea de a controla propriile politici financiare si economice", a spus el, "Nu este nimic gresit in asta... Nicio tara nu are dreptul sa traiasca pe cheltuiala altora", a adaugat ministrul.

Seful diplomatiei poloneze a prezentat, de asemenea, o lista a aliatilor tarii sale atat dinauntrul UE, cat si din afara acesteia, referindu-se la Germania, Franta si Suedia, si afirmand ca "cel mai important partener sunt in continuare Statele Unite".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.