Liderii principalelor partide politicie din Germania - Uniunea Crestin Democrata si Partidul Social-Democrat - au descris coalitia lor guvernamentala ca fiind "o casatorie din interes", dar sunt convinsi ca aceasta va dura. Cele doua formatiuni au avut nevoie de o luna pentru a incheia acordul guvernamental, aceasta fiind cea de a doua Mare Coalitie CDU-SPD dupa cea din 1966-1969.

Liderul CDU, Angela Merkel, cea care il va inlocui pe social-democratul Gerhard Schroeder in postul de cancelar al Germaniei, dupa votul din parlament, pe 22 noiembrie, a recunoacut ca economia germana este in suferinta si are nevoie urgent de ingrijire. Merkel le-a cerut celor care privesc cu scepticism coalitia CDU-SPD sa ii acorde o sansa pentru a redresa situatia.

"Germania este la rascruce, dar noi dorim sa transformam aceasta situatie intr-o oportunitate", a spus Merkel, cea care va fi prima femeie cancelar al Germaniei si primul cancelar provenit din fosta Germanie comunista. "Scopul nostru este de a aduce Germania inapoi printre primele trei state din Uniunea Europeana, in urmatorii zece ani", a declarat viitorul cancelar. Candva recunoscuta ca motorul economic al Europei, Germania a ajuns in prezent sa aiba una dintre cele mai scazute cresteri economice din cele 25 de state ale UE.

"Ceea ce am realizat acum nu este o poveste de dragoste, asta e foarte clar", a spus si Matthias Platzeck, premierul landului Brandenburg, cel care este considerat ca viitorul presedinte al SPD.

"Este doar o casatorie din interes", a precizat Platzeck, la randul sau un est-german.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.