La o saptamana dupa cel de-al treilea tur de scrutin, investirea lui Viktor Iuscenko in cea mai inalta functie din stat este deja doar o chestiune de timp. Demisia rivalului sau, Viktor Ianukovici din functia de premier nu face decat sa netezeasca drumul spre evenimentul preconizat a avea loc pana pe 10 ianuarie. Desi demisia lui Ianukovici a fost interpretata de anumiti analisti ca un gest de resemnare, acesta refuza in continuare sa-si recunoasca infrangerea, lasand de inteles ca va continua procedurile de contestare. Echipa sa are la dispozitie sapte zile, conform legii, pentru a face apel la Curtea Suprema de Justitie impotriva respingerii contestatiei de catre Comisia Electorala Centrala. Cu toate ca nu a fost inca oficial investit, Viktor Iuscenko a luat deja pozitie impotriva redeschiderii anumitor privatizari.

Cu aceeasi ocazie, el a trasat linia principala de politica externa a Ucrainei, respectiv aderarea tarii sale la Uniunea Europeana. Pe un ton mai moale, el a sustinut intr-un interviu acordat cotidianului olandez Algemeen Dagblad ca este dispus "sa rezolve problemele cu Rusia". Pentru moment, Moscova s-a limitat la o singura declaratie simbolica - comunicatul Ministerului de Externe rus care ii indemna pe cei doi rivali sa fie "retinuti" pe durata "acestei perioade dificile pe care o traverseaza Ucraina". Neoficial insa, bratul lung al "tarului" loveste printr-un alt gen de manevra: Turkmenistanul a anuntat in cursul zilei de vineri ca intrerupe livrarile de gaze spre Ucraina. Oficial, ministrul de Externe turcmen a indicat ca sisteaza livrarile de de gaz spre Rusia si spre Ucraina, dar ca este gata sa redeschida robinetele in situatia in care clientii sai accepta sa plateasca preturi mai ridicate si sa renegocieze un nou contract pentru 2005. Autoritatile turkmene amenintasera ca vor inceta livrarile din cauza neintelegerilor legate de o crestere a pretului gazelor de la 44 la 60 de dolari pentru o mie de metri cubi. Interesant este ca livrarile sistate in cursul zilei de sambata se efectueaza prin Rusia cu destinatia Ucraina si ca Ucraina este aproape complet dependenta (85%) de importul de energie - in special de petrolul si de gazul rusesc si turcmen.

Rezervele ucrainene ar putea intretine economia tarii pentru cel mult o saptamana, a declarat un respon-sabil al industriei de gaz din Ucraina. Indiferent de rezultatul negocierilor dintre cele doua tari, sustine acelasi oficial, problema se va traduce prin preturi cu mult mai ridicate pentru industria ucraineana. Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, delegatia ucraineana care s-a deplasat la Akhabad a fost condusa de presedintele Naftogaz, Iuri Boiko, care declarase inainte de inceperea negocierilor ca partea ucraineana nu este dispusa sa faca decat concesii financiare minime. Desi se asteapta ca livrarile sa fie reluate in cursul zilei de luni, decizia de sistare in sine pare a fi menita sa scoata in evidenta dependenta Kievului fata de Moscova si Akhabad si va da mult de furca noului presedinte ucrainean


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.