Romania considera ca atingerea obiectivului unei lumi fara arme nucleare trebuie corelata cu politica nucleara a NATO, a declarat presedintele Traian Basescu.

"In calitate de stat membru al NATO, Romania considera ca atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fara arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) si declaratiilor presedintelui Obama, trebuie corelata cu politica nucleara a NATO, potrivit careia Alianta va trebui sa-si mentina capacitatile nucleare atat timp cat vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentand o garantie suplimentara a asigurarii securitatii tuturor statelor membre ale Aliantei", a sustinut presedintele, in alocutiunea sustinuta la Summit-ul privind Siguranta Nucleara organizat in Coreea de Sud.

De asemenea, presedintele a mentionat ca Romania duce o politica responsabila de prevenire si combatere a utilizarii materialelor nucleare si surselor radioactive in scopuri distructive, iar in acelasi timp se implica in cooperarea internationala pentru preluarea cat mai larga pe plan mondial a cadrului juridic existent, realizarea schimbului de bune practici in materie de securitate nucleara si acordarea de asistenta de specialitate, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Basescu a evidentiat ca accidentul de la Fukushima "a tras un semnal de alarma pentru intarirea standardelor de siguranta folosite pentru centralele nucleare, astfel incat sa fie protejate viata si sanatatea populatiei si sa fie asigurata integritatea mediului".

"Printr-o politica stricta de siguranta nucleara vom fi capabili sa recladim increderea societatilor noastre in alternativa eficienta sub aspect ecologic si economic pe care o reprezinta energia electrica din surse nucleare", a sustinut Basescu in alocutiunea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.