Desi romanii care traiesc in vecinatatea granitelor tarii se lovesc zi de zi de sicanele programte si de actiunile de deznationalizare promovate de autoritatile statelor respective, ei fac tot posibilul pentru pastrarea identitatii romanesti. Mai mult decat atat, romanii din afara granitelor au numeroase initiative care privesc interesele romanilor din interiorul granitelor tarii. Astfel, Societatea Culturala Tinutul Herta atrage atentia asupra pericolului reprezentat de canalul ucrainean Bastroe asupra Deltei Dunarii. In acelasi document transmis redactiei, asociatia romanilor din Tinutul Herta avertizeaza si asupra faptului ca romanii din aceasta regiune sunt victimele actiunilor de deznationalizare promovate de autoritatile ucrainene. ZIUA a sustinut constant drepturile romanilor din jurul granitelor si va continua si in anul acesta sa promoveze drepturile romanilor de pretutindeni.

Prezentam autoritatilor romane principalele nemultumiri ale comunitatii romanesti din Herta, mentionand si problematica ridicata de blocarea investitiei Romaniei de sute de milioane de dolari in combinatul de la Krivoi Rog ca si situatia legata de statutul legal al Insulei Serpilor si al platoului continental. In perspectiva enuntarii prioritatilor politicii externe a Romaniei, subliniem ca relatia cu Ucraina, mai ales dupa instalarea unei puteri democratice la Kiev, ar trebui sa se afle printre principalele obiective ale strategiei nationale pentru romanii din jurul granitelor, ca si situatia romanilor din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Ungaria. Este de semnalat ca, pentru prima oara, un presedinte al Romaniei a mentionat in discursul sau de la trecerea dintre ani ca se adreseaza tuturor romanilor, inclusiv celor sase milioane de romani din diaspora. Specificam totodata ca sase milioane de romani este numarul emigrantilor, alte patru milioane fiind romanii autohtoni din jurul granitelor actuale ale Romaniei.

"Romanii din tara n-au fost niciodata indiferenti fata de soarta celor din jurul granitelor noastre, iar hertenii, ca si bucovinenii si basarabenii, ca unii care de peste sase decenii poarta cu ei rana dureroasa a unei nedrepte instrainari a pamanturilor lor natale, au simtit nevoia intr-un fel organic, de a-si indrepta atentia cu interes si prioritate catre romanii de peste hotare. (...)

Referindu-ne mai intai la cele ce trebuie sa le stim despre ucraineni, sub care avem aproape un milion de frati, se impune sa aratam ca politica de sfidare si de forta pe care o duc vecinii nostri, apare schematic ilustrata si de urmatoarele:

Ucrainizarea invatamantului romanesc

- Nerespectarea drepturilor omului in teritoriile romanesti, care le-au revenit ca mostenitoare a Uniunii Sovietice, prin ucrainizarea invatamantului, chiar si in multe localitati total romanesti, din Tinutul Herta, Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei.

- Nerespectarea in aceleasi zone a prevederilor Tratatului cu privire la relatiiile de buna vecinatate si cooperare intre Romania si Ucraina, incheiat in 1997, cum, printre altele, ar fi de exemplu, neinfiintarea Universitatii multiculturale de la Cernauti si a Euroregiunilor, restrictiile de inzestrare cu carti romanesti a bibliotecilor.

- Faptul ca dupa ce s-au facut peste noapte stapani pe teritorii vechi romanesti, care n-au fost niciodata instrainate (Tinutul Herta din Vechea Romanie) sau care n-au fost niciodata ale lor (Nordul Bucovinei si sudul Basarabiei), in prezent ridica pretentii, atat asupra Insulei Serpilor, ca si asupra platoului continental al acesteia. (...)

- Cu riscul evident de a provoca un dezastru ecologic in acest ecosistem al Deltei Dunarii, care partial este sub protectia ONU si cu intentia, poate, de a ne produce si alte pierderi economice, ucrainienii, dupa ce si-au asigurat si protectia armata, au sapat si sapa pe bratul Chilia canalul Bastroe, de mare adancime. Cu aceasta ocazie, sfidandu-ne, ne-au incalcat in repetate randuri granitele, aducand balizele pana in apropierea malului nostru. (...)

Transnistria, sprijinita si de Ucraina

- Pentru aceleasi tendinte imperialiste si expansioniste ale Ucrainei pledeaza si faptul ca mai recent conducatorii de la Kiev au emis si ideea alipirii Transnistriei la tara lor.

- In sfarsit, avem suficiente motive sa banuim ca transnistrenii se bucura in cele ce le-au intreprins si le intreprind impotriva Republicii Moldova, pe langa sprijinul Rusiei si de sprijinul mai discret al Ucrainei.

- Toate aceste date enumerate aici ne duc la concluzia ca Tratatul incheiat cu ucranienii in 1997 trebuie renegociat si ca nu mai poate fi prelungit, nici intr-un caz, dupa termenul de zece ani (2007).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.