Agentia Internationala pentru Energie Atomica se teme ca Iranul ar "curata" o zona folosita pentru teste privind arma atomica.

AIEA a incercat de doua ori sa viziteze instalatia Parchin, luna trecuta, pentru a verifica suspiciunile potrivit carora Iranul ar efectua teste in aceasta zona pentru a dezvolta o arma atomica. Teheranul i-a respins cererile si sustine ca Parchin este o instalatie militara pur conventionala.

David Cameron: Iranul insista cu programul nuclear

In ultimele zile, un oficial iranian a declarat ca Teheranul reanalizeaza cererea AIEA de a vizita Parchin si ar putea sa permita o vizita in lunile urmatoare. Oficialii informati in legatura cu imaginile surprinse de satelit au declarat ca exista ingrijorari tot mai mari ca Iranul incearca sa elimine orice dovada care ar lega instalatia Parchin de dezvoltarea armelor nucleare, despre care mai multi oficiali occidentali cred ca ar proveni din programul de armament de dinainte de 2003, prin salubrizarea zonei, scrie MEDIAFAX.

Obama, gata sa intervina impotriva programului nuclear iranian

Administratia Obama crede ca Iranul a incetat dezvoltarea activa a armei atomice in 2003, chiar daca a continuat productia de combustibil nuclear. Dar AIEA a anuntat in noiembrie ca a strans informatii care sugereaza ca unele eforturi iraniene de a dezvolta arma nucleara au continuat si dupa aceasta data.

Iranul incearca continuarea cooperarii cu AIEA

Raportul AIEA din noiembrie cita in mod specific dovezi ca Iranul a folosit baza Parchin pentru a experimenta dezvoltarea unui dispozitiv cu neutroni folosit pentru a declansa o explozie nucleara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.