Parlamentul iranian ales va fi, ca si cel precedent, larg dominat de conservatori care se reclama de la liderul suprem Ali Khamenei, reformatorii dispunand doar de 19 mandate.

Din cele 290 de mandate, 224 au fost atribuite luni dimineata, in timp 63 de mandate urmeaza sa faca obiectul unui al doilea tur de scrutin, probabil in aprilie, potrivit datelor publicate de site-ul Majlis. De asemenea, trei locuri erau neocupate.

Cu numai 19 mandate, fata de 60 in precedenta legislatura, opozitia reformatoare, care a boicotat masiv scrutinul, aproape dispare de pe scena parlamentara. Din 222 de alesi in primul tur, "Frontul Unit", condus de presedintele Parlamentului Ali Larijani, a obtinut numai 43 de mandate, iar "Frontul Durabilitatii" zece.

Au fost alesi, de asemenea, 54 de candidati care figurau simultan pe listele celor doua coalitii - o particularitate a vietii politice iraniene -, fara sa fie posibil sa se stie ce partid vor opta sa sustina, scrie MEDIAFAX.

"Vocea natiunii", o coalitie conservatoare redusa care i se opune lui Ahmadinejad, obtine doua mandate.

Potrivit autoritatilor, peste 30 de milioane de persoane, dintre cei 48 de milioane de iranieni cu drept de vot, au participat la aceste alegeri legislative, primele alegeri generale de la tulburarile si grava criza politica ce au urmat realegerii contestate a presedintelui Ahmadinejad in iunie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.