Liderul centralei sindicale israeliene Histadrut, Amir Peretz, a provocat o uriasa surpriza, impunandu-se in fata lui Shimon Peres in alegerile pentru conducerea Partidului laburist, fapt care intareste ipoteza unor alegeri anticipate.

"Vom actiona pentru separarea de guvern, astfel incat partidul laburist sa devina o alternativa", a proclamat invingatorul, care va fi candidat din partea formatiunii sale la functia de prim-ministru la viitorul scrutin legislativ prevazut, in principiu, pentru luna noiembrie 2006. "L-a contactat telefonic pe premierul Ariel Sharon si l-am rugat sa organizeze, in cateva zile, o intalnire pentru a conveni data alegerilor anticipate", a afirmat Peretz. De peste o luna, acest lider de sindicat nascut in Maroc nu a incetat sa denunte politica antisociala a guvernului, pentru ca acum sa declare ca, dupa retragerea iraeliana din Gaza, laburistii nu mai considera posibila mentinerea aliantei cu Likud.

In opinia comentatorilor, alegerea lui Peretz face si mai realist scenariul anticipatelor, care ar putea avea loc in primul semestrul al anului viitor. Fara laburisti, Sharon nu mai dispune de o majoritate parlametara, absolut necesara pentru a obtine aprobarea bugetului pe anul viitor. In privinta relatiei cu Autoritatea palestiniana, Amir Peretz s-a deplasat ieri la mormantul lui Yitzhak Rabin, primul-ministru asasinat in 1995 de un extremist de dreapta. "Vom face tot posibilul pentru a ajunge la un acord de pace definitiv", a promis Peretz. In trecut, el a fost militant al gruparii "Pace acum", principala miscare de opozitie a colonizarii israeliene in teritoriile palestiniene.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.