Centrala electrica din republica separatista Transnistria, aflata sub controlul companiei ruse RAO EES, care furniza curent Moldovei a intrerupt ieri livrarile spre rebublica, informeaza Agentia Rusia la Zi. Centrala asigura circa 50% din necesarul de energie al Moldovei, care acum a trecut la folosirea rezervelor statului, nefiind raportate mari caderi de curent, transmite RIA Novosti. Directorul general al centralei, Serghei Siskov, anuntase inca de luna trecuta ca, daca Moldova nu accepta sa plateasca noul tarif de 0,048 dolari per kilowat-ora, curetul va fi oprit, deoarece centrala inregistreaza pierderi inca din luna mai, cand pretul la gaz a crescut cu 50%.

Centrala apartine in proportie de 100% giganticului monopolist de pe piata energiei electrice din Rusia, RAO EES. In plus, dupa ce, in vara, preturile la livrarile de gaz catre Moldova au crescut cu 5,6% (de la 71 la 75 de dolari mia de metri cubi), vicepresedintele Gazeksport, Aleksandr Riazanov, a anuntat noi majorari incepand cu anul viitor. De asemenea, in primavara, Rusia a suspendat importurile de carne si legume din Moldova, iar in septembrie, Servciul Federal al Vamilor a suspendat pentru doua luni importul de vin moldovenesc.

Vedomosti citeaza opinia catorva experti in legatura cu acest conflict economic dintre Rusia si Transnistria. Astfel, Konstantin Zatulin, directorul Institutului pentru Studiile CSI, crede ca Moldova a adoptat o pozitie pro-occidentala, iar companiile rusesti au dreptul sa se comporte dupa cum cred de cuviinta- in acelasi timp, Gleb Pavlovski, presedintele Fundatiei pentru Politici Eficiente, este de parere ca presedintele Voronin are "o inexplicabila politica agresiva fata de Rusia". El crede ca singura cale de iesire este transformarea relatiilor dintre cele doua tari in unele pur comerciale, adica exact ceea ce face Rusia acum.

In alta ordine de idei, liderul transnistrean Igor Smirnov s-a aratat increzator in independenta regiunii, scrie ITAR-TASS. "Avand in vedere situatia care s-a creat, vom tine negocieri pentru recunoasterea independentei noastre. Cred ca celelalte tari vor inceta in curand sa mai foloseasca cuvantul Ğautoproclamatağ, cand fac referire la Transnistria", a declarat Smirnov jurnalistilor de la Tiraspol.