"De ce fugi, d-aia nu scapi !", spune o vorba populara. Valabila acum si pentru presedintele azer, Ilham Aliev, si echipa lui. Dupa o liniste de trei zile, care i-a facut pe multi sa creada ca pericolul "portocaliu" a trecut in Azerbaidjan, ieri, in piata centrala din Baku s-au adunat mii de oameni, la chemarea fortelor de opozitie care contesta rezultatele alegerilor legislative de duminica.

Scenariu este cunoscut, nu insa si rezultatul. Va reusi strada sa obtinua anularea scrutinului? Analistii si elita politica locale spun ca nu. Opozitia sustine ca da, la unison cu observatorii occidentali. Timpul va arata cine are dreptate. In orice caz, presedintele Aliev a declarat inca de acum cateva saptamani ca nu va permite repetarea experientei ucrainene sau georgiene in Azerbaidjan.

Mai mult, el s-a suparat rau pe omologul sau de la Tbilisi, Mihail Saakasvili, care, intr-un moment de proasta inspiratie, s-a aratat ferm convins ca "democratia va invinge la Baku". Aliev a interpretat vorbele celui considerat bun prieten, printre altele, un indemn deschis, lansat opozitiei azere. Oricum, opozitia a iesit ieri in strada. Cu steaguri portocalii si esarfe portocalii. Potrivit relatarilor de la fata locului, toti cei nou-veniti sunt serviti cu traditionala paine azera. Printre organizatiile politice reprezentate se numara blocurile de opozitie "Azaldlig", "Eni Syanet" si Partidul liberal, care a obtinut cele mai putine locuri in viitorul guvern, in urma votului din 6 noiembrie, cele mai multe revenind formatiunii la putere, "Noul Azerbaidjan".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.