Efectivele Al-Qaida s-au redus drastic in ultimii ani in Irak, insa organizatia ramane inca o amenintare, a declarat generalul Qassem Atta.

"Conform informatiilor furnizate de serviciile noastre secrete, care sunt aceleasi ca cele ale americanilor, membrii activi ai Al-Qaida care erau 33.000 in 2006 nu sunt mai mult de 3.000 in prezent", a declarat generalul Atta, afirmand ca "prezinta pentru prima data adevaratele cifre".

"In pofida acestei scaderi considerabile, Al-Qaida ramane o amenintare", a adaugat acesta intr-un interviu publicat joi de cotidianul in limba araba Asharq al-Awsat.

Doar doi sau trei candidati la atentate-sinucigase vin in Irak in fiecare luna in prezent, fata de 100 in 2006.

In perioada 2006-2007 violentele din Irak erau provocate mai ales de Al-Qaida pana la formarea militiilor tribale sunnite care au luptat impotriva retelei si au slabit-o considerabil. In acelasi timp, armata a atacat cu putere gruparile siite, mai ales Armata Mahdi a liderului radical siit Moqtada Sadr, scrie MEDIAFAX.

"In acea perioada erau 420 de atacuri teroriste pe saptamana si desfasuram in jur de 20-30 de operatiuni" pe saptamana, a adaugat acesta.

Intrebat cu privire la mandatul de arestare emis pe numele vicepresedintelui sunnit Tarek al-Hashemi, ale carui garzi sunt acuzate de a fi comis mai multe atentate, generalul Atta a afirmat fara alte detalii: "Majoritatea operatiunilor teroriste sunt puse in practica de garzi de corp ale oficialilor politici care se folosesc de automobile oficiale si de acte de identitate guvernamentale precum si de arme".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.