Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat, dorinta ca Beijingul sa ceara Iranului sa desfasoare un program nuclear "deschis" si "transparent".

Programul nuclear controversat iranian este in centrul unei dispute intre China si Occident, Beijingul nedorind sanctiuni impotriva Teheranului, aliatul sau.

Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) vor sa isi sporeasca sanctiunile impotriva Iranului, atacand industria petroliera a tarii, prin intermediul unui embargo gradual fara precedent, si banca sa centrala.

Seful inspectorilor AIEA a afirmat ca mai "ramane multa munca de facut" cu Iranul pe tema programului sau nuclear controversat, la intoarcerea dintr-o vizita de trei zile, calificata totusi drept pozitiva, informeaza MEDIAFAX.

China a devenit primul partener comercial al Iranului, care este al treilea furnizor de petrol al sau. Beijingul, care a semnat recent numeroase acorduri in domeniul hidrocarburilor in aceasta tara, s-a opus adeseori sanctiunilor impotriva Teheranului, la fel ca si Moscova.

In pofida presiunilor puternice din partea Occidentului, premierul chinez Wen Jiabao a dat asigurari ca tara sa va continua sa cumpere petrol iranian, la jumatatea lui ianuarie la Doha, in cadrul unui turneu in statele din Golf.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.