Un documentar prezentat ieri de postul italian de televiziune RAI demonstreaza ca trupele americane au folosit arme chimice interzise in timpul operatiunii militare din noiembrie anul trecut de la Fallujah. Imaginile sunt cutremuratoare: cadavre descompuse, marturii despre ceva incredibil. "Fallujah - masacrul ascuns" contine declaratii ale unor fosti soldati si ale locuitorilor orasului cucerit si situat la cativa kilometri de Bagdad. In ciuda dezmintirilor Departamentului de Stat, filmul si relatarile oamenilor dovedesc fara nici o indoiala ca soldatii americani au experimentat arme chimice in Irak. Si nu oricare, ci doua dintre cele mai distrugatoare: fosfor alb si napalm.

Site-ul Islam Online scria, in data de 10 noiembrie 2004, ca trupele SUA ar fi folosit arme chimice si gaze otravitoare in ofensiva de la Fallujah, calificata de sursa citata drept "o trista amintire a actiunii lui Saddam Hussein de gazare a kurzilor in 1988". La vremea respectiva, Administratia americana a catalogat informatiile ca "minciuni". Acum, italienii vin cu dovezi care ameninta sa se transforme intr-un nou scandal international, avand in vedere ca SUA au incalcat astfel Conventia Armelor Chimice pe care au semnat-o in 1997, dar si Conventia ONU din 1980 privind interzicerea sau limitarea folosirii anumitor categorii de arme clasice si care permite utilizarea napalmului exclusiv impotriva unor obiective militare.

In limbaj militar i se spune Willy Pete. Numele oficial este fosfor alb. Teoretic, este folosit pentru luminarea tintelor pe timp de noapte. Practic, a fost folosit de soldatii americani asupra cetatenilor din Fallujah, in noiembrie 2004. "Am primit ordin sa fim cu bagare de seama pentru ca avioanele aruncasera cu fosfor alb deasupra orasului. Am vazut cadavre de femei si copii. Fosforul explodeaza, formeaza un nor si topeste orice tesut uman. Nici o persoana pe o raza de 150 de metri nu supravietuieste", a declarat pentru RAI un fost combatant in Irak.

"Am detinut declaratii ale locuitorilor orasului, in care spuneau ca americanii au folosit fosfor si napalm impotriva lor", sustine si Giuliana Sgrena, jurnalista la "Il Manifesto", rapita din Fallujah anul trecut in noiembrie. Ea spune ca a vrut sa scrie despre acest lucru, dar rapitorii nu i-au permis, amenintand-o cu moartea. "O ploaie de foc a cazut asupra orasului, oamenii atinsi de aceasta substanta multicolora au inceput sa arda, iar ulterior au fost descoperite cadavre cu rani ciudate, corpurile fiind arse, in timp ce hainele ramasesera intacte", declara si biologul irakian Mohamad Tareq. In plus, documentarul produs de Maurizio Torrealeta mai dovedeste ca tot in atacurile americane asupra Fallujah a fost folosit MK77, o versiune imbunatatita a napalmului, arma chimica cu efect devastator, experimentata in timpul razboiului din Vietnam.

Efecte

Efectul documentarului prezentat ieri poate fi multiplu. Pe de-o parte, opozitia italienilor fata de razboiul din Irak s-ar putea multiplica, cerand o retragere imediata a soldatilor lor, iar pe de alta, imaginea presedintelui Bush, si asa ravasita de scandalurile de la Washington, sa aiba din nou de suferit. Mai ales ca in ultima sa declaratie, facuta la Casa Alba afirma clar si raspicat ca "noi nu folosim tortura". Asta apropo de scandalul legat de centrele secrete de detentie ale CIA din Europa de est si de dezbaterile din Senat, legate de schimbarea legislatiei privind tortura. Dar, tot ieri, cinci soldati americani au fost acuzati oficial ca au abuzat de prizonierii de razboi, in Irak.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.