Soc si groaza in Franta. Guvernul a decretat ieri stare de urgenta, care permite prefectilor din zonele afectate de revolta sa aplice restrictii de circulatie si sa efectueze perchezitii fara acordul unui magistrat.

Masura, care a fost luata in baza unei legi din anul 1955, este valabila 12 zile. In cazul in care va fi necesara extinderea acestei perioade, va trebui convocat Parlamentul, care ar urma sa voteze o lege speciala.

Violentele au continuat a 12-a noapte in suburbiile Parisului, dar si in alte orase franceze, iar pagubele sunt uriase: 1173 de masini incendiate si 330 de insurgenti arestati, noteaza agentiile internationale de presa. Violentele "importate" de Belgia au continuat, doua masini fiind distruse in noaptea de luni spre marti, la Bruxelles.

Un motiv serios de ingrijorare pentru jurnalistii vest-europeni, care evoca riscul extinderii revoltelor de strada si in alte state de pe batranul continent.

Ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, a subliniat ca nu este vorba de o stare de urgenta la nivel national, guvernul stabilind aplicarea acestor prevederi speciale doar acolo unde este cazul.

Potrivit legii din 1995 - cand a fost instituita starea de urgenta pe fondul razboiului din Algeria -, ministrul de Interne sau prefectii pot ordona perchezitii la domiciliu in timpul zilei si al noptii, spre deosebire de situatia normala, cand acestea trebuie autorizate de un magistrat.

Sarkozy convocase pentru ieri dupa-amiaza o reuniune de urgenta cu prefectii a sapte regiuni. Luni seara, premierul Dominique de Villepin a anuntat ca in zonele afectate vor fi trimisi 1.500 de rezervisti, numarul jandarmilor si politistilor atingand astfel 9.500.

Presedintele Jacques Chirac va convoca o noua reuniune a Consiliului de Ministri, pentru a prezenta un proiect de lege referitor la extinderea starii de urgenta peste cele 12 zile prevazute de legea din 1955, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Jean-Francois Cope. Partidul Socialist si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu respectarea "principiilor libertatii". Pe un ton mult mai dur, extremistul Jean-Marie Le Pen a avertizat, intr-un interviu acordat cotidianului "Le Figaro", ca Franta se afla in pragul unui razboi civil. Presedintele Frontului National, care, in mod surprinzator, nu a comentat pana acum evenimentele din Franta, a rupt ieri tacerea, pretinzand ca a prevazut ca acestea vor fi consecintele imigratiei masive, ale coruptiei morale a conducatorilor, ale dezintegrarii tarii si ale dezechilibrelor sociale.

"Nu ma surprind aceste evenimente, ma astept chiar la o escaladare a lor", a spus Le Pen, afirmand ca actualele violente ar fi avanpremiera unui "episod mult mai grav". Le Pen l-a criticat dur pe presedintele Chirac, calificand declaratia sa televizata drept lamentabila. "Daca acesta este raspunsul Statului, atunci avem motive de ingrijorare". Liderul Frontului National a avertizat ca atata timp cat autoritatile continua sa ii trateze pe "lansatorii de sticle incendiare drept lansatori de mingi de tenis", problema nu se va rezolva.

In noaptea de luni spre marti, 12 politisti au fost raniti usor in confruntarile cu protestatarii. Unii dintre tinerii violenti au folosit din nou arme cu alice, dar acestea nu au facut victime. Aproximativ zece cladiri au fost incendiate. Potrivit informatiilor furnizate de politie, au fost incendiate 933 de vehicule in zonele provinciale, iar 240 in suburbiile Parisului, spre deosebire de noaptea precedenta, cand au ars 426 de vehicule in Capitala, iar alte 982 in regiuni. Principalele focare de violenta au fost insa la Toulouse, in sudul Frantei, si Saint-Etienne, unde locuitorii unui imobil au fost evacuati temporar, din cauza ca focul care a distrus doua masini a afectat fatada cladirii. Si la Marsilia a fost haos, 30 de masini fiind incendiate, iar noua persoane retinute, dintre care sapte minori. Cu toate acestea, un oficial din Ministerul de Interne a estimat ca "intensitatea revoltei este in scadere", avand in vedere ca pagubele au fost mai mici si s-au inregistrat mai putine confruntari cu fortele de ordine.

Parisul, sigur pentru turisti

Securitatea turistilor din capitala franceza nu este pusa in pericol de violentele izbucnite la periferiile Parisului cu 12 zile in urma, a incercat sa convinga, ieri, Primaria pariziana, dupa ce mai multe state si-au avertizat cetatenii in legatura cu situatia din Franta. Municipalitatea pariziana a dat publicitatii un comunicat in care a precizat ca "securitatea turistilor nu este pusa in pericol", iar numarul celor care viziteaza capitala Frantei nu a inregistrat nici o scadere. Numeroase tari straine, printre care se numara Marea Britanie, Japonia, Australia si Canada, si-au avertizat cetatenii in privinta situatiei explozive de la periferiile Parisului.

Violentele continua la Bruxelles

Doua vehicule au fost incendiate, in cursul noptii de luni spre marti, in cartiere din Bruxelles, unde s-au inregistrat ciocniri intre mici grupuri de manifestanti si fortele de ordine, a anuntat, marti, o sursa din politie.

Un prim incident a fost semnalat in zona Saint-Gilles, unde locuiesc numerosi straini, un vehicul fiind incendiat luni seara. Focul s-a extins la alte doua automobile din apropiere, a declarat un purtator de cuvant al politiei, Albert Roossens. Un alt vehicul a fost incendiat in Forest, alt cartier al capitalei belgiene.

Sarkozy criticat la Moscova

Deputatul rus Dmitri Rogozin a sugerat, ieri, ca toti cetatenii din tari asiatice si din Caucaz sa fie retinuti si expulzati din Rusia, pentru a evita izbucnirea unor violente similare celor din Franta. "Ministerul de Interne trebuie sa ia masuri preventive impotriva celor care ar putea organiza astfel de tulburari, mergand pana la retinerea administrativa si expulzare", a declarat Rogozin, fara a preciza ce criterii ar trebui sa stea la baza selectarii acestor persoane.

Violentele de la Paris "au devenit posibile deoarece ministrul de Interne Nicolas Sarkozy a intervenit prea tarziu", a apreciat el, intr-un interviu publicat de cotidianul "Nezavisimaia Gazeta". Rogozin s-a declarat preocupat si de numarul prea mare de imigranti de la Moscova. "Ma tem pentru orasul meu. In Rusia exista 10 milioane de imigranti, dintre care trei milioane se afla la Moscova. Este o povara atat de mare pentru viata capitalei, incat va duce la crearea de ghetouri, cu toate consecintele care decurg", a adaugat el.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.