Consiliul Europei a deschis o investigatie in legatura cu informatiile privind existenta unor centre secrete de detentie ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA in Romania si Polonia, a declarat marti un purtator de cuvant al Comisiei Europene, informeaza Rompres.

Aceasta decizie survine dupa informatia aparuta la inceputul acestei luni in cotidianul The Washington Post, conform caruia Agentia Centrala de Informatii ar fi capturat si interogheaza in locuri secrete din estul Europei membri ai retelei teroriste Al-Queda. Aceste centre de detentie fac parte dintr-un sistem general de inchisori cu locatii secrete in opt tari, creat dupa atentatele antiamericane de la 11 septembrie 2001, nota The Washington Post.

Comitetul pentru probleme de justitie din cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) l-a desemnat in acest scop pe presedintele sau, Dick Marty, a indicat Friso Roscam-Abbing, purtator de cuvant al executivului european.

Consiliul Europei este cea mai ampla organizatie de pe continentul european, raspunde de respectarea drepturilor omului si are in componenta Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Dick Marty, de nationalitate elvetian, va cerceta informatiile, "in perspectiva unei posibile dezbateri urgente", la 25 noiembrie, la Bucuresti, informeaza Consiliul Europei intr-un comunicat de presa. Human Right Watch a identificat Romania si Polonia drept doua dintre posibilele tari unde opereaza asemenea inchisori secrete. Autoritatile de la Bucuresti si Varsovia au dat asigurari Comisiei Europene ca astfel de centre de detentie nu exista pe teritoriul celor doua tari. Comisia Europeana nu are autoritatea de care dispune Consiliul Europei pentru a investiga asemenea acuzatii, a explicat acelasi purtator de cuvant al Executivului UE. La inceputul acestui an, APCE, cu sediul la Strasbourg, le-a cerut celor 46 de state membre sa dea asigurari ca teritoriile lor nu sunt utilizate pentru "practicarea detentiilor secrete". Presedintele APCE, Rene van der Linden, a afirmat ca membrii Consiliului Europei sunt obligati din punct de vedere juridic sa respecte Conventia Europeana pentru Drepturile Omului si Conventia Europeana pentru prevenirea torturii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.