In jur de 4 miliarde de telefoane mobile noi le vor inlocui pe cele vechi in urmatorii cinci ani pe glob, pentru ca miliarde de utilizatori isi vor inlocui celularele cu altele mai sofisticate. Ce se va intampla cu vechile telefoane? Pur si simplu vor fi aruncate, date copiilor sau abandonate intr-un sertar, scrie revista Business Week.

Potrivit statisticilor, numai 5% (200 de milioane) dintre celularele inlocuite vor fi returnate magazinelor sau dealerilor de telefoane mobile second-hand. Chiar si-atat si tot e ceva, scrie revista. Daca fiecare telefon refolosit priveaza industria de telefonie mobila de o vanzare, venitul pierdut ar putea usor ajunge la 10 miliarde de dolari. Din acest motiv, companii precum Nokia si Motorola au lansat modele la preturi extrem de mici - intre 30 si 40 de dolari la vanzarea en gros -, sperand ca utilizatorii vor prefera sa cumpere un celular nou cu mai multe aplicatii, la acelasi pret cu al unuia vechi.

Analistii nu au decat o viziune vaga asupra marimii pietei de telefoane mobile second-hand. Acum cativa ani, cand cel mai ieftin telefon mobil nou costa 100 de dolari, 50% dintre abonatii din America Latina foloseau celulare la mana a doua sau de contrabanda. Chiar si acum, operatorii din Thailanda, Indonezia sau Filipine spun ca, dintre noii abonati, 15-25% folosesc astfel de telefoane. Mai mult, potrivit firmei de cercetare Gartner, numarul utilizatorilor de celulare folosite ar ajunge la 30% in India si 40% in Africa.

Fenomenul nu poate lua amploare prea mare insa, daca tinem cont de durata relativ mica de viata a unui telefon mobil (4 ani, in medie) si a unei baterii (2 ani).


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.