Iranul a acceptat vizita inspectorilor AIEA pentru a clarifica acuzatiile privind o posibila dimensiune militara a programului nuclear al Teheranului.

Aceasta vizita va interveni pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Teheran si puterile occidentale, dupa anuntul Iranului de la 9 ianuarie privind punerea in functiune a unei a doua instalatii de imbogatire a uraniului si misterioasa asasinare la Teheran a unui om de stiinta iranian din domeniul nuclear, la 11 ianuarie.

Vizita, condusa de inspectorul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), belgianul Herman Nackaerts, va avea loc probabil la 28 ianuarie si va dura pana in prima saptamana din februarie, dar data nu este inca definitiva, a precizat un diplomat occidental, potrivit MEDIAFAX. Aceasta vizita va interveni la doua luni dupa un raport al AIEA care a alimentat suspiciunile privind dezvoltarea de arme nucleare de catre Teheran.

Din delegatie vor face parte, pe langa Nackaerts, numarul doi in ierarhia AIEA, argentinianul Rafael Grossi, si directoarea pentru afaceri juridice a agentiei, americanca Peri Lynne Johnson.

"Scopul acestei misiuni este sa obtina raspunsuri odata pentru totdeauna la toate intrebarile ridicate de raportul AIEA din noiembrie", a declarat un diplomat occidental, sub acoperirea anonimatului.

La randul sau, AIEA a refuzat sa faca vreun comentariu.

Iranul neaga acuzatiile occidentale potrivit carora intentioneaza sa dezvolte arme nucleare si spune ca programul sau este pasnic. Consiliul de Securitate a impus pana in prezent patru serii de sanctiuni impotriva Teheranului, scrie HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.