Securitatea stocurilor de materiale nucleare de pe teritoriul a 32 de tari este departe de a fi asigurata.

Organizatia neguvernamentala (ONG), care se consacra luptei impotriva proliferarii nucleare, a stabilit cu ajutorul unor experti internationali in domeniul nuclear clasamentul securitatii materialelor nucleare de pe teritoriul a 32 de tari care dispun de mai mult de un kilogram de uraniu puternic imbogatit (HEU) sau de plutoniu, elemente care pot intra in compozitia bomei atomice.

"Aceste materiale sunt stocate in sute de depozite, pe teritoriul celor 32 de tari. Unele sunt bine securizate, dar multe dintre ele nu sunt, expunand aceste materiale unor eventuale furturi sau revanzari catre organizatii teroriste care si-au anuntat in mod public intentia de a se dota cu arme nucleare", subliniaza autorii studiului, potrivit MEDIAFAX.

Expertii si-au fondat cercetarea pe date publice, in functie de cinci criterii:

- cantitatea de HEU si de plutoniu de care dispune tara respectiva si numarul de depozite de stocare;

- protectia instalatiilor si transporturilor;

- transparenta si aplicarea normelor internationale;

- capacitatea si vointa statului respectiv de a aplica aceste norme;

- factori sociali ca stabilitate politica, existenta unor grupari dornice sa achizitioneze materiale nucleare si coruptia.

Cele mai bine clasate tari sunt Australia, Ungaria, Cehia si Elvetia

La coada clasamentului se afla Coreea de Nord (ultima, cu 37 de puncte din 100) - din cauza lipsei sale de transparenta si de respectare a normelor internationale, Pakistanul - din cauza instabilitatii politice, existentei gruparilor teroriste, coruptiei si numarului de locuri de stocare, Iranul, Vietnamul si India.

Cele cinci puteri nucleare "oficiale" se situeaza la mijlocul clasamentului

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Marea Britanie se claseaza pe locul zece, Statele Unite pe locul 13, Franta pe pozitia a 19-a, Rusia este a 24-a, iar China a 27-a. Din cauza lipsei de transparenta si a unor proceduri de control, Israelul a fost clasat pe locul 25, in timp ce Japonia, cea de a 23-a, este criticata pentru lipsa unei agentii de reglementare independenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.