Iranul poate compensa interzicerea de catre UE a importurilor de titei iranian daca UE va introduce embargoul.

Guvernele UE au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de titei din Iran, dar nu au stabilit inca momentul intrarii in vigoare a embargoului. Statele occidentale cer Iranului sa renunte la activitatile in sectorul nuclear, de teama ca produce armament atomic.

Se cunosc deja diferite rute alternative de export

"Putem inlocui cu usurinta acei clienti. O parte din livrari, nu toate, ar putea fi directionate in China si alte tari asiatice, precum si in Africa", a spus oficialul iranian Qamsari, adaugand ca este improbabil ca Iranul sa stocheze titei in tancuri petroliere, acesta fiind doar o solutie pe termen scurt, scrie MEDIAFAX.

Livrarile de petrol raman neschimbate

"Cererea este foarte mare. In contractele la termen este prevazuta o cantitate de petrol de 2,3 milioane de barili de petrol pe zi", a aratat oficialul iranian. Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca Iranul exporta circa 450.000 de barili pe zi de petrol in Uniunea Europeana.

Penalizarile duc la cresterea preturilor carburantilor

"Livram petrolul, dar incasam banii cu oarecare dificultate. Teheranul a creat unele canale de plata", a spus el. Iranul a livrat anul trecut Chinei circa 440.000 de barili de petrol pe zi si intentioneaza sa funizeze o cantitate similara in acest an. Cantitati suplimentare sunt oferite pe piata spot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.