Uniunea Europeana ar putea sa evite schimbarea in intregime a Tratatului de la Lisabona pentru a reduce posibilitatea unei noi crize a Zonei Euro prin semnarea unei anexe de catre statele membre.

Presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis statelor membre UE un raport ce prezinta ideea unui protocol aditional, ca alternativa la schimbarea acestuia.

In conditiile in care se va impune schimbarea tratatului fundamental al UE, adoptarea unui nou act fondator se va face intr-un interval lung de timp si va trebui sa fie si adoptat de catre parlamentele fiecarui stat.

Astfel, daca propunerea lui Van Rompuy va fi adoptata schimbarile solicitate de liderii Uniunii, de reducere a deficitelor bugetare excesive, ar putea fi adoptat de catre membrii intr-un timp foarte scurt, potrivit EUObserver.

De asemenea, protocolul poate fi schimbat de catre statele membre fara a mai fi necesara modificarea in intregime a Tratatului de la Lisabona.

Conform actului fundamental al Uniunii, orice schimbare a Tratatului se poate face doar daca toate guvernele statelor membre si Parlamentul European se intalnesc si accepta modificarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.