Curand dupa numirea sa, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, anunta mari schimbari in ambasade, precizand ca avea in proiect inlocuirea acelor sefi de misiune recomandati rechemarii de varsta lor biologica, dar si de biologia personala a neperformantelor. Intre imperative de agenda externa si crize tulburi, gestionate cu abilitate, s-a procedat si la unele inlocuiri, operate insa timid si cu penseta, pentru a nu rani orgolii, interese sau deal-uri strans impletite, cum se intampla la Portile Orientului.

Una din figurile cele mai triste ale diplomatiei romanesti a reusit sa se mentina intr-un post extrem de important. Tocmai la Sfantul Scaun, epicentru al influentei, unde ministerele de externe ale lumii intregi isi trimit, prin traditie, crema intelectuala si diplomatica, Romania l-a trimis in iulie 2001 pe Mihaila Dobre.

Dupa ce si-a batut in perete, deasupra biroului de nuc masiv, o stinghera diploma de bacalaureat, omul a inceput, cu un zel proletar, sa pastiseze planul de actiune gandit de predecesorul sau Teodor Baconschi, personaj pregnant al culturii si diplomatiei romanesti: conform proiectului semnat Baconschi, la Vatican a fost adus, cadou pentru Papa Ioan Paul al II-lea, Bradul romanesc - doar ca Mihaila a tinut sa modereze ceremonia de oferire a acestuia.

Spectacolul a fost intr-atat de penibil si nediplomatic, incat bradul a starnit incruntari in randul "purpuratilor" si fost repede inlaturat din monumentala Piata San Pietro. In doua randuri, la intervale scurte de timp, nesocotind protocolul care interzice asemenea bisuri, Mihaila a profitat de capitalul de relatii excelente mostenit de la Baconschi si l-a introdus pe convinsul ateu Iliescu - cam la gramada, adevarat - la defunctul papa.

Intre timp, state unde, prin traditie, ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun indeplineste aceeasi functie, se lamurisera cu ce fel de impostor aveau de-a face si i-au refuzat ferm acreditarea (Republica San Marino si, timp de doi ani jumatate, Ordinul Superior Militar de Malta). Mai lent, dar profund si definitiv in judecati, Vaticanul i-a inchis si el usa in nas lui Mihaila - mesaj elocvent si de o gravitate extrema in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, care totusi nu este descifrat cum se cuvine nici de ministrul nostru de Externe, nici de autoritatile maxime ale statului.

Ce alt semnal diplomatic de deteriorare a raporturilor se mai asteapta de la cel mai influent stat al lumii, Sfantul Scaun, cand acesta nu a ingaduit, in doua randuri, nici presedintelui tarii, in aprilie 2005, nici primului ministru al Romaniei, in octombrie 2005, sa ajunga pana la Inaltul Pontif!? Vaticanul nu a intors spatele Romaniei. Este vorba de lipsa flagranta de consideratie fata de reprezentantul tarii, Dobre Mihaila, care, cand Papa Ioan Paul al II-lea tocmai isi lasase sufletul in mainile Atotputernicului, iar Sfantul Scaun intrase in doliu, inaugura cu sampanie si sute de invitatii o expozitie de covoare (fara sa aiba parte de nici un vizitator, evident, dar scopul era atins: o putea comunica Centralei ministerului!
Sa ne mai miram, asadar, ca Papa Benedict al XVI-lea, bavarezul sever, a refuzat lamurit relatiile cu Romania?


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.