Presedintele american, George W. Bush (foto), a sosit joi seara, cu o escorta impresionanta, in Argentina, la Mar del Plata, pentru a participa la Summitul Americilor, ale carui lucrari se deruleaza pe o perioada de doua zile. Boeing-ul Air Force One al liderului de la Casa Alba a aterizat joi, la ora locala 20:07. Deplasarea presedintelui american se desfasoara pe fundalul unei grave crize interne, la care se adauga lipsa de popularitate a lui Bush in America Latina.

Seful executivului SUA si-a luat impresionante masuri de precautie: este insotit de 420 de agenti de securitate, dintre care 15 puscasi marini. El va consuma doar alimente aduse special de la Washington. Pentru a evita potentiale tulburari ale ordinii publice la Mar del Plata, autoritatile argentiniene au desfasurat peste 8000 de politisti si jandarmi, numeroase elicoptere si patrule marine.

Desi existau, ieri, temeri in privinta unor potentiale confruntari, Bush nu ar avea cum sa afle despre aceasta situatie decat prin intermediul mass-media, intrucat hotelul de lux Hermitage, unde a fost gazduit, se afla la cel putin cinci kilometri de locul manifestatiilor. Presedintele american are la dispozitie un apartament privat de 280 de metri patrati, iar delegatia sa ocupa 191 de camere de hotel.

Protestatarii erau de dimineata pe pozitii

Pentru ieri dimineata, se preconiza ca la Mar del Plata, sub conducerea celebrului Diego Maradona, 40.000 de persoane urma sa organizeze un contra-summit pacifist, pentru a denunta politica externa americana si Zona de Liber-Schimb a Americilor, promovata de Washington.

In schimb, pentru dupa-amiaza, mai multe miscari de "piqueteros" - someri radicalizati aparuti in urma crizei din 2002-2003 - isi anuntasera intentia de a ajunge pana la barierele metalice, cu o inaltime de cativa metri, ce inconjoara locul unde se desfasoara summitul, noteaza Mediafax. Opozanti ai liberalismului, delegatii din Cuba (Fidel Castro a fost exclus de la lucrari pentru ca nu conduce un guvern democratic) si Venezuela, tarani fara pamant din Brazilia si-au dat intalnire la Mar del Plata, pentru a-l denunta pe presedintele american.

Pentru miile de manifestanti care s-au adunat la Mar del Plata, Bush este marele vinovat al tuturor relelor de care sufera. Pe nenumaratele lor pancarte se poate citi: "Bush, afara din Argentina". Adunarea manifestantilor a prilejuit si vanzarea de carti care fac apologia intifadei palestiniene si a "insurectiei irakiene", de produse alimentare si suveniruri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.