Popularul primar al Ljubljanei, Zoran Jankovici, care a creat o surpriza, duminica seara, castigand alegerile legislative anticipate din Slovenia, este un milionar de centru-stanga care inainte de a se lansa cu succes in politica a capatat experienta ca om de afaceri, relateaza AFP.

Nascut in Serbia dintr-un tata sarb si o mama slovena, acest barbat cu o figura joviala in varsta de 58 de ani este primarul capitalei din 2006, bucurandu-se de o mare popularitate. In 2010, el a fost reales cu aproximativ 65% din voturi.

Un apropiat al primului presedinte al Sloveniei independente, Milan Kucan, Zoran Jankovici este perceput ca un om politic de stanga, putin populist. Partidul sau, Slovenia Pozitiva, creat in urma cu doar doua luni in perspectiva alegerilor legislative anticipate, se plaseaza la centru-stanga pe scena politica, relateaza MEDIAFAX.

Dar acest milionar cu ochi albastri si privire intensa, detinand una dintre cele mai mari averi din tara, a declarat de mai multe ori in trecut ca are "inima la stanga si portofelul la dreapta".

Acesta se defineste mai degraba ca un antreprenor mai degraba decat ca om politic. Jankovici a condus timp de mai multi ani lantul public de supermarketuri Mercator si a facut din acesta o afacere rentabila.

El a transformat mult Ljubljana, pe care a condus-o "ca pe o intreprindere", modernizand sistemul de transporturi in comun, construind mii de noi apartamente si dotand orasul cu un complex sportiv modern.

El intentioneaza sa administreze tara in acelasi mod. Cand rivalii sai politici "vorbesc de ceea ce trebuie facut, ei vorbesc in mod teoretic, dar ceea ce este crucial, este restabilirea increderii populatiei si cresterea competitivitatii Sloveniei", a declarat el duminica, la iesirea de la vot.

Promisiunile lui Jankovici

Duminica seara, dupa anuntarea victoriei sale, el nu a ezitat sa reaminteasca angajamentul din campanie: "La incheierea legislaturii, Slovenia se va reinnoi cu o crestere de 4%". "Rezultatul votului arata ca cetatenii sloveni vor un alt fel de stat, diferit: i-au avut pe Janez Jansa (conservator) si Borut Pahor (social-democrat), acum vor un stat democratic, dar si eficient. Ei au votat pentru o Slovenie noua, solidara si sociala, care merge catre succes", a declarat Jankovici.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Odata cu victoria sa, Zoran Jankovici a reusit in mare parte sa stearga ceea ce multi considerau a fi handicapuri serioase pentru el si anume faptul ca s-a nascut in Serbia, ca este primarul Ljubljanei, capitala urata de provincie si ca cei doi fii ai sai au generat controverse in presa din cauza unor acuzatii de fraude fiscale. Public, el s-a aratat intotdeauna solidar cu ei, chiar daca prietenii lui politici au preferat sa se tina la distanta. "Ei sunt si vor fi intotdeauna fiii mei si ii vor apara", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.