Autoritatile pakistaneze au arestat doi presupusi membri ai retelei al-Qaida, unul dintre acestia fiind Mustafa Setmarian Nasar, alias Abu Musab al-Asuri, banuit ca ar fi organizat atacurile teroriste comise la Madrid, la 11 martie 2004, relateaza ziarul El Pais in editia electronica de joi. Setmarian este banuit si de implicare in atacurile teroriste de la Casablanca, din mai 2003, in cele comise in Statele Unite, la 11 septembrie 2001, si in cele care au avut loc la 7 iulie in capitala britanica. CIA a fixat o recompensa de cinci milioane de dolari pentru capturarea acestuia.

Potrivit unei surse din serviciile de informatii pakistaneze, Setmarian, cetatean spaniol originar din Siria, in varsta de 48 de ani, facea parte dintre oamenii de incredere pe care Osama bin Laden ii avea la Madrid, fiind considerat veriga de legatura dintre grupul care a comis atentatele din capitala spaniola si conducerea retelei teroriste al-Qaida.Teroristul a fost retinut in urma cu trei zile, intr-o locuinta din orasul Quetta, capitala provinciei pakistaneze Baluchistan, impreuna cu un alt presupus membru al retelei al-Qaida a carui identitate nu a fost precizata pana in prezent. Interpolul lucreaza la confirmarea acestor informatii.

Potrivit politiei spaniole - care il considera pe Setmarian fondatorul primei celule islamiste din Spania - dupa comiterea atentatelor de la Madrid, soldate cu 192 de morti, acesta s-a ascuns intr-o regiune muntoasa de la frontiera dintre Afganistan si Pakistan, impreuna cu insusi liderul retelei, bin Laden. Mustafa Setmarian lucra ca ziarist, semnandu-si articolele cu pseudonimul Abu Musab al-Asuri. El este o figura cunoscuta in mediile islamice radicale, fiind autorul cartii "Experimentul sirian" in care cere inlaturarea de la putere a regimului nationalist dominat de membrii familiei al-Assad.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.