Stipe Mesici, favorit din 12 candidati

Peste 4,4 milioane de croati au fost chemati ieri la urne pentru a-l alege pe unul din cei 12 candidati la presedintia tarii, printre care se afla si un popular ministru, opozant al actualului presedinte, Stipe Mesici, relateaza AP si EFE.

Este al patrulea scrutin de acest fel de la declararea independentei in 1991.

Prooccidentalul Stipe Mesici (70 de ani) a castigat functia de presedinte al Croatiei in anul 2000, fiind considerat, atat pe plan intern, cat si international, drept principalul oponent al presedintelui autocrat si nationalist Franjo Tudjman, care s-a stins din viata doua luni mai tarziu, in decembrie 2000. Tudjman a condus Croatia in perioada 1991-1999.
Potrivit sondajelor de opinie, este foarte posibil ca Mesici sa castige din primul tur un al doilea mandat de cinci ani (si ultim) la presedintia Croatiei, in contextul in care va castiga intre 46 la suta si 52 la suta din voturi si se bucura de sprijinul a opt partide de centru-stanga.

In acelasi timp, sondajele de opinie estimeaza ca actualul ministru al familiilor si al veteranilor de razboi in actualul guvern conservator, dna Jadranka Kosor, aliat al premierului Ivo Sanader, va castiga aproximativ 20 la suta din voturi, existand totusi sanse sa il infrunte pe Stipe Mesici intr-un al doilea tur de scrutin, programat pentru 16 ianuarie in cazul in care nici un candidat nu reuseste sa obtina peste 50 la suta din voturi. Jadranka Kosor (51 de ani) este membra a formatiunii aflate la guvernare, Uniunea Democratica Croata, fondata de catre Franjo Tudjman.

Printre ceilalti candidati la functia de presedinte al Croatiei se mai numara un popular antrenor de fotbal, un ultranationalist si un om de afaceri care a inregistrat mai multe succese in SUA.
Aproximativ 4,4 milioane de croati erau asteptati sa se prezinte la cele 6.700 de sectii de votare deschise pe intreg teritoriul tarii, incepand de la ora 7.00 locala. Alte 167 de sectii de votare au fost deschise in cele 50 de tari in care traiesc peste 400.000 de croati.

Procesul electoral este supravegheat de 1.817 observatori, dintre care 1.811 sunt membri ai organizatiei croate neguvernamentale Gong, iar sase sunt trimisi ai OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), a transmis EFE. Associated Press mentiona insa ca nici un observator international nu se va afla in Croatia pe parcursul alegerilor, fapt ce, potrivit AP, demonstreaza progresul demo-cratiei in aceasta tara.
Sub conducerea noului presedinte, Croatia va incepe in martie 2005 negocierile de aderare la UE si ar putea eventual sa se si integreze in organizatie in cazul realizarii ambitiei autoritatilor de la Zagreb de a incheia discutiile in 2007.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.