Presa greaca saluta luni acordul "istoric" de formare a unui Guvern de uniune intre socialistii aflati la putere si opozitia de dreapta, incheiat in "ultimul moment" sub presiunea creditorilor Greciei, dupa un adevarat "thriller politic" la acest sfarsit de saptamana, relateaza AFP.

"In sfarsit, primul mare pas catre salvarea tarii a fost facut", isi exprima satisfactia, pe prima pagina, cotidianul proguvernamntal Ta Nea.

Ziarul scrie ca "Grecia a trait o zi istorica (...), dupa un sfarsit de saptamana de cosmar" si ca cei doi lideri politici, premierul in exercitiu Giorgios Papanderou si liderul Noii Democratii (ND, de dreapta), Antonis Samaras, "au pus piatra de temelie a unui Guvern de cooperare, in timp ce intreaga lume sta cu ochii pe tara", relateaza MEDIAFAX.

Ta Nea, ca si alte ziare, il prezinta ca nou premier probabil pe vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, care se bucura de o buna reputatie in mediile financiare.

Cotidianul liberal Kathimerini afirma ca acordul Papandreou-Samaras pentru un nou Guvern "este o prima victorie".


"Poporul grec a putut rasufla usurat ieri (duminica), cand cei doi lideri au reusit, pana la urma, sa incheie un acord istoric, cu interventia sefului statului, Carolos Papoulias", scrie publicatia.

"Acord de ultim minut pentru uniune nationala, inainte de dezastru", titra pe prima pagina cotidianul financiar Naftemporiki, subliniind ca este vorba despre "un acord istoric", in vederea salvarii tarii de la faliment, citand surse guvernamentale.

Ethnos (centru-stanga) saluta, de asemenea, "acordul istoric pentru uniune nationala", iar Eleftheros Typos (dreapta) saluta "indepartarea lui Papandreou (de la putere) si faptul ca alegerile legislative anticipate urmeaza sa se desfasoare la 19 februarie".

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Papandreou, care a promis sa demisioneze in schimbul formarii unui Guvern de uniune nationala, si rivalul sau Samaras, care pana acum s-a opus cu fermitate masurilor de austeritate dictate de UE si FMI, au ajuns duminica la un acord pentru formarea unui Guvern de uniune nationala ce urmeaza sa implementeze acordul de salvare a tarii incheiat la Bruxelles, in noaptea de 26 spre 27 octombrie, si pentru proclamarea de alegeri legislative anticipate in februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.