Senatorii Partidului Democrat de opozitie au recurs la o modalitate neobisnuita impunand, pentru prima oara in ultimii 25 de ani, o sedinta secreta a Camerei superioare a Congresului american, cu scopul de a dezbate in ce masura au fost manipulate informatiile serviciilor secrete, inclusiv cele legate de inexistentele arme irakiene de distrugere in masa, pentru a justifica declansarea razboiului din Irak.

Argumentand necesitatea unei asemenea dezbateri, liderul minoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat ca poporul si soldatii americani au dreptul sa cunoasca imprejurarile in care SUA au intrat in razboi, in special acum, ca urmare a punerii sub acuzatii, saptamana trecuta, in aceasta chestiune, a lui Lewis Libby, seful staffului vicepresedintelui Dick Cheney.

Ca urmare, publicul a fost evacuat din incinta Senatului, usile au fost inchise, camerele de televiziune si dispozitivele de inregistrare au fost scoase din functiune, iar, pentru ca atmosfera de secretivitate sa fie completa, intensitatea iluminatului a fost mult diminuata. Senatorii republicani au fost luati prin surprindere de gestul colegilor lor democrati. "Senatul s-a pomenit ostatic in mainile democratilor. Niciodata nu mi s-a intamplat sa fiu martor la un asemenea afront la adresa institutiei noastre", si-a varsat naduful liderul majoritatii republicane, Bill First.

Evident, nu se stie ce s-a discutat in spatele usilor inchise, dar, spre satisfactia senatorilor democrati, la capatul a peste doua ore de conciliabule, s-a convenit sa se creeze un grup bipartizan care sa inainteze un raport asupra modului cum progreseaza ancheta comisiei senatoriale pentru problemele serviciilor speciale.

Succedand unui sir de lovituri suferite in ultimul timp de Bush - nu numai punerea sub acuzatie a lui Libby pentru deconspirarea identitatii unei agente a CIA, al carei sot a criticat sever politica irakiana a administratiei prezidentiale, dar si opozitia fata de nominalizarea pentru Curtea Suprema a unei magistrate cu opinii ultraconservatoa-- re -, noile evolutii au provocat indispozitie in randurile unor personalitati republicane de vaza, care cer ca presedintele sa-si schimbe echipa. "E nevoie in administratie de un sange proaspat, de o noua energie, de oameni noi, calificati", a declarat influentul senator republican Trent Lott.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.