Cadrele didactice si elevii manifesteaza impotriva reducerilor bugetare din educatie decise de Guvernul regional.

Dupa o prima manifestatie, pe 20 septembrie, profesori, parinti si liceeni au defilat din nou sub sloganul "scoala publica a tuturor, pentru toti". Numarul participantilor este estimatla aproximativ 50.000, in timp ce organizatorii vorbesc de 90.000 de protestatari.

Presata de Guvernul central socialist, regiunea Madrid, condusa de dreapta, a cerut profesorilor de gimnaziu sa creasca de la 18 la 20 numarul orelor de cursuri, din cele 37 de ore si jumatate de lucru saptamanale. Masura va duce deteriorarea calitatii invatamantului si reducerea angajarilor, potrivit sindicatelor, care au facut apel la alte trei zile de greva in octombrie, potrivit MEDIAFAX.

Educatia si sanatatea sunt vizate din aceasta vara de politica de austeritate din mai multe regiuni spaniole, puternic indatorate si cu deficite importante.


Astfel, in Catalonia, Guvernul regional a anuntat in primavara reducerea cu 10 la suta a bugetului pe 2011, adica economii de 2,68 miliarde de euro, care includ reducerea cu 6,5 la suta a cheltuielilor din sanatate.

Totodata, servicii de urgenta nocturne au fost inchise inmai multe spitale, in special la Barcelona, fiind desfiintate paturi de spital, in timp ce perioada de asteptare pentru consultatii sau operatii a crescut.

Citeste si: Noi facilitati pentru romanii care vor sa munceasca in Spania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.