Germania de Vest intentiona, in anii '60, sa plateasca Uniunii Sovietice pentru reunificarea germana o suta de miliarde de marci, informeaza saptamanalul Der Spiegel, in editia de sambata.

Cancelarul Republicii Federale Germane (RFG) de la acea vreme, crestin-democratul Ludwig Erhard (1963-1966), voia sa obtina reunificarea Germaniei in schimbul platii a "doua miliarde de dolari pe an, timp de zece ani", adica 100 de miliarde de marci germane, potrivit unui membru al Cancelariei din acea perioada, informeaza MEDIAFAX.

Acest "plan Erhard", care trebuia sa fie aparat de Statele Unite in fata Uniunii Sovietice conduse de Nikita Hrusciov (1953-1964), este evocat in documente declasificate ale CIA (agentia de informatii americana-n.r.), potrivit revistei germane.

Considerat "imatur si nerealist" de diplomatii americani de la acea vreme, care nu ii dadeau decat sanse mici sa reuseasca, planul intocmit in perioada Razboiului Rece nu a fost niciodata adoptat.

Divizata din 1949 in doua state, Republica Federala Germana (RFG) si Republica Democrata Germana (RDG), Germania nu si-a regasit unitatea politica si teritoriala decat la 3 octombrie 1990.

Reunificarea germana a intervenit in urma unei revolutii pasnice in RDG, care a condus la caderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.