Teroristii "clasici" au disparut, locul lor fiind ocupat acum de o noua generatie, mult mai tanara, "care se comporta absolut firesc inaintea atentatelor", se arata intr-un studiu al revistei "Police Review", citat de cotidianul britanic "The Independent". Ancheta asupra atacurilor de la 7 iulie din Londra este principala sursa de confirmare a veridicitatii aceastei noi teorii, lansate de un expert in antiterorism al Politiei Metropolitane londoneze, relateaza cotidianul britanic. Varsta celor patru teroristi, care s-au sinucis fara remuscari in atentatele cu bomba din iulie, nu depasea 30 de ani, iar comportamentul lor, anterior atacului, nu ridica nici cea mai mica banuiala, releva ancheta.

Aceste lucruri au fost minutios analizate cu ocazia unui seminar in care autorul studiului i-a avertizat, foarte serios, pe membrii fortelor de ordine ai politiei britanice ca cei patru atentatori - Mohammad Sidique Khan, Shehzad Tanweer, Germaine Lindsay si Hasib Hussain - nu se incadrau de fel in tiparele "clasice" ale unui terorist. "Am vizionat secventele cu acesti oameni, inregistrate de camerele de supraveghere. Nu par sa fie pe cale de a comite vreun delict. Inaintea comiterii atacului, Shehzad Tanweer se certa cu o vanzatoare pentru ca nu i-a dat restul corect, la o statie de benzina unde oprise autoturismul inchiriat, in drum spre Luton. Tanweer jucase cricket in seara de dinaintea plecarii la Londra. Sunt oare aceste actiuni proprii unei persoane care urmeaza sa se arunce in aer a doua zi?", s-a intreabat specialistul.

El a mai spus ca, pana in prezent, ancheta asupra atentatelor de la 7 iulie, soldate cu 56 de morti si 700 de raniti, precum si cea asupra tentativelor de repetare a atentatelor, de la 21 iulie, au costat Scotland Yard-ul nu mai putin de 111,7 milioane de euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.