Cate sanse are aceasta intr-o societate patriarhala precum Egiptul?

  • Prima femeie care candideaza la alegerile prezidentiale in Egipt

In timpul unui protest din Piata Tahrir din Cairo la o luna dupa caderea presedintelui Hosni Mubarak, Bothaina Kamel zarit un slogan de sprijin a "dreptului femeii de a fi presedinte al Egiptului”.

"In acel moment, m-am gandit ca nu ar trebui doar sa fie spus, ar trebui sa fie pus si in practica," a declarat ea, potrivit CNN.


O luna mai tarziu, Kamel si-a anuntat candidatura pentru alegerile care ar trebui sa aiba loc la inceputul anului viitor.

Kamel, in varsta de 49 de ani, nu este noua in lumina reflectoarelor din Egipt. Aceasta este prezentator de televiziune si militant politic, care odata a renuntat la slujba ei ca prezentator de stiri la televiziunea de stat, deoarece nu credea in stirile pe care le citea.

Ea este un outsider fata de candidatii „grei”, precum Mohamed ElBaradei, fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, si Amr Moussa, fostul secretar general al Ligii Arabe. Totusi, Kamel considera ca actuala ei campanie este avant.


Desi nu a fost inca data stabilita pentru alegeri, Kamel merge deja in turnee prin tara, transmitand oamenilor mesaje pe care elita egipteana le-a uitat.

Ea admite ca nu dispune de un buget mare sau de garzi de corp, dar sustine ca o sprijina o armata de oameni care cred in ce spune.

Descriindu-se ca un social-democrat, Kamel are ca misiune sa asculte nemultumirile minoritatilor.

"Promit ca pana la alegeri, voi fi cel mai informat dintre candidati privind nevoile egiptenilor. Stiu cererile beduinilor, locuitorilor din partea de nord a tarii, cristinilor, lucratorilor, cat si a altor grupuri din toata tara", mai spune aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.