Organizatia Human Rights Watch a descoperit dosare secrete care arata ca a existat o relatia stransa intre serviciile secrete din Marea Britanie, SUA si Libia.

Aceste dosare obtinute de Human Rights Watch arata ca serviciul britanic de informatii MI6 si agentia americana de informatii CIA aveau un dialog regulat cu serviciile libiene, in special cu Musa Kusa, fostul sef al serviciului libian de informatii si fost ministru de Externe al lui Gaddafi, care a fugit in Marea Britanie la inceputul acestui an. Documentele au fost descoperite in biroul acestuia din Tripoli, scrie Sky News.

Unul dintre dosare ofera detalii privind ajutorul acordat de Marea Britanie pentru redactarea unui discurs al colonelului Gaddafi. Un altul contine informatii despre intalnirea fostului premier britanic Tony Blair cu liderul libian in 2004 si sugereaza ca a fost ideea Guvernului britanic ca intrevederea sa aiba loc intr-un cort, scrie MEDIAFAX.

Dosarele contin de asemenea dovezi ca Statele Unite au folosit Libia ca baza pentru programul extradarilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea in strainatate a detinutilor considerati o amenintare pentru securitatea nationala a SUA.

Organizatiile pentru drepturile omului considera ca scopul real al acestui program era torturarea acestor detinuti in afara jurisdictiei americane.

Nu exista indicii ca Marea Britanie ar fi fost implicata in acest proces, dar au aparut afirmatii din dosarele secrete ca serviciile britanice de informatii le ofereau omologilor din Libia detalii despre disidentii libieni care locuiau in Marea Britanie la vremea respectiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.