Presedintele Voronin acuza Rusia de sprijin premeditat acordat regimului separatist de la Tiraspol

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a acuzat Rusia ca nu doreste solutionarea chestiunii transnistrene, spunand totodata ca mentinerea depozitelor de munitii in Transnistria reprezinta "un scut politic acordat regimului de acolo". "Este evident ca Transnistria e condusa de Rusia", a declarat Vladimir Voronin unui grup de ziaristi rusi, la Chisinau.

"Cand vine ministrul rus al apararii(Serghei Ivanov) sau oricine altcineva si ne spun ca nu-si pot retrage armele din cauza unui oarecare Smirnov - scuzati-ma, dar Smirnov e cetatean rus si cei mai multi din ministrii de la Tiraspol fac parte din Serviciul federal de securitate al Rusiei ", a mai spus Vladimir Voronin.

Liderul de la Chisinau a adaugat ca in Transnistria se spala anual circa doua miliarde de dolari si ca nimeni nu vrea sa renunte de bunavoie la aceste procedee. Presedintele Voronin si-a exprimat totodata regretul ca presedintele Putin nu a efectuat inca o vizita la Chisinau.

Liderul moldovean a mai spus ca 13 uzine din Transnistria continua sa produca arme, non-stop. El mai afirma ca Republica Moldova detine documente provenite din cancelaria lui Saddam Hussein, care arata ca nu numai arme, ci intregi linii de fabricatie au fost expediate Irakului via Transnistria. Vladimir Voronin a criticat totodata Banca Centrala a Rusiei, care ar fi deschis conturi in Elvetia unor banci nistrene.

Presedintele moldovean a mai afirmat ca tuturor cetatenilor Transnistriei li se ofera pasapoarte fara sa trebuiasca sa plateasca nici o taxa. Tot liderul moldovean a mai declarat, potrivit Agentiei Interfax, ca propunerea Moscovei, din anul 2003, de a deschide o baza militara in Transnistria, pe o perioada de 20 de ani, a fost respinsa de catre Chisinau. El a precizat ca Moscova a atasat aceasta propunere planului intocmit de adjunctul sefului echipei de consilieri prezidentiali, Dmitri Kozak.

Vladimir Voronin le-a spus ziaristilor rusi cu care a stat de vorba ca a descoperit pagina adaugata cu doar cateva ore inaintea semnarii documentului. El a informat Moscova ca daca pagina va ramane parte a planului, Chisinaul nu-l va semna.

Ministrul reintegrarii Vasile Sova le-a spus la randul sau ziaristilor rusi ca, in conformitate cu Constitutia tarii, pe teritoriul tarii nu pot fi amplasate trupe straine. "Vrem ca Moldova sa ramana un stat neutru", a spus el.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.