Declaratiile presedintelui Mahmud Ahmadinejad despre stergerea Israelului de pe harta au generat o reactie internationala dura la adresa Iranului. Dosarul nuclear iranian este mai aproape decit oricind de Consiliul de Securitate al ONU.

"Trebuie sa recunosc ca cei care insista sa transfere dosarul nuclear iranian la Consiliul de Securitate al ONU au primit un argument in plus", declara ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, despre declaratiile presedintelui iranian. Mahmud Ahmadinejad proclamase in fata citorva mii de studenti iranieni ca "Israelul ar trebui sters de pe harta". Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, nu reusise, in urma cu doua saptamini, in cursul unei vizite, sa convinga Rusia sa fie de acord cu prezentarea dosarului nuclear iranian in fata Consiliului de Securitate al ONU.

Declaratiile inacceptabile ale presedintelui iranian au adus dosarul mai aproape de Consiliul de Securitate. Acesta a condamnat, la sfirsitul saptaminii, atitudinea lui Mahmud Ahmadinejad, dupa ce majoritatea statelor respinsesera, pe rind, declaratiile sale razboinice. Conducerea iraniana este constienta ca are nevoie de sustinerea Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate, deci avind drept de veto in acest forum international. Nu este asadar intimplatoare alegerea ambasadei din Moscova pentru a indulci tonul declaratiilor: "Domnul Ahmadinejad nu a avut intentia de a vorbi in termeni atit de taiosi si de a intra intr-un conflict", sta scris intr-o declaratie a ambasadei iraniene in Rusia.

Un regim "in afara legii"

Vremea in care Marea Britanie, Franta si Germania incercau sa negocieze cu Iranul, pentru a renunta la programul sau nuclear, a trecut. Statele europene sustin acum prezentarea dosarului catre Consiliul de Securitate, pentru impunerea de sanctiuni. "Va puteti imagina un astfel de stat, cu o astfel de atitudine, avind o arma nucleara?!", intreba prim-ministrul britanic Tony Blair la summitul UE de la Hampton Court. La inceputul lunii, Blair acuza statul islamic ca furnizeaza explozibili insurgentilor din Basra, impotriva armatei britanice. Administratia Bush a considerat intotdeauna regimul de la Teheran un regim "bandit". Vineri, presedintele George W. Bush a numit Iranul "regim in afara legii", "stat sponsor al terorismului, care nu merita rabdare din partea victimelor terorii".

Mai antisionisti decit palestinienii

Zeci de mii de iranieni au luat parte vineri la o demonstratie ce se organizeaza in fiecare an pentru a sprijini cauza palestiniana. Ahmadinejad a sustinut si la acest miting ca declaratiile sale sint "juste". Protestatarii au ars steaguri ale Israelului si strigau: "Moarte Israelului, moarte sionistilor". Chiar si autoritatile palestiniene au condamnat declaratiile iraniene: "Palestinienii recunosc dreptul statului Israel de a exista si eu resping comentariile lui (ale presedintelui iranian, n.r.)", declara negociatorul-sef palestinian Saeb Erekat.

Contraatac iranian

Autoritatile iraniene au incercat simbata sa contracareze efectul negativ produs la nivel international de declaratiile lui Ahmadinejad. "Iranul este devotat angajamentelor luate in cadrul ONU. Teheranul nu a folosit niciodata forta impotriva altei tari si nici nu a amenintat sa foloseasca forta", anunta Ministerul de Externe iranian. Desi nu a contrazis in mod deschis spusele presedintelui, Ministerul de Externe a asigurat ca Iranul nu are intentia sa atace Israelul. Iranul detine rachete balistice performante, Shahab 3, capabile sa loveasca Israelul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.