Aeroporturile din New York vor fi inchise sambata incepand de la pranz (19.00 ora Romaniei) pentru toate avioanele care urmau sa soseasca in acest oras, din cauza Uraganului Irene.

Aceasta decizie, legata de apropierea uraganului Irene, se refera la aeroportul international John F.Kennedy, aeroportul LaGuardia si aeroportul Newark, a precizat pentru AFP un purtator de cuvant al autoritatilor aeroportuare din New York si New Jersey.

"Acestea vor fi inchise doar pentru sosiri", a declarat Steve Coleman, vorbind despre "mii de zboruri" vizate de aceasta masura, scrie MEDIAFAX.

Plecarile sunt autorizate in continuare dar majoritatea zborurilor prevazute pentru sambata cu plecare de pe cele trei aeroporturi au fost deja anulate de companiile aeriene.

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat vineri evacuarea a peste 250.000 de persoane care locuiesc in zona inundabila a orasului, o decizie fara precedent.

Toate transporturile in comun vor fi suspendate la New York incepand de sambata, ora 12.00 (19.00 ora Romaniei).

Centrul national pentru uragane din Statele Unite (NHC) a anuntat in ultimul sau buletin ca "uraganul urmeaza sa evolueze in apropiere sau direct deasupra coastei atlantice (a Statelor Unite), sambata seara".


La ora 17.00 (24.00 ora Romaniei), vineri, centrul uraganului se afla la 425 de kilometri de Cap Hatteras (North Carolina) si avansa cu 22 de kilometri pe ora catre nord, potrivit expertilor NHC. Primele ploi s-au abatut vineri seara asupra Cap Hatteras unde cerul era dominat de un plafon gros de nori gri.

Irene a fost clasat la categoria a 2-a pe scara Saffir-Simpson, care numara cinci niveluri, rafalele de vant care il insotesc slabind in intensitate in ultimele ore, pentru a ajunge la un maxim de 160 de kilometri pe ora.

Irene "ar trebui sa scada in intensitate dupa ce va atinge coasta dar ar trebui sa ramana uragan pe tot parcursul sau de-a lungul coastei atlantice, duminica", potrivit NHC.

Citeste si:
Stare de "catastrofa majora" in doua state ale SUA
Stare de "catastrofa majora"...

Depresiunea ar urma sa atinga coasta de est sambata dimineata, dupa care va urca, duminica, spre New York.

  • Un veritabil "monstru", Irene are un diametru de 820 de kilometri, respectiv echivalentul unei treimi din lungimea totala a coastei de est americane (2.675 de kilometri), potrivit unei estimari a NASA, realizata pe baza imaginilor din satelit. Irene prezinta conditii ciclonice pe o raza de 150 de kilometri si rafale de vant puternice pe 465 de kilometri, mentioneaza NHC.

Autoritatile statelor din North Carolina pana in Massachussetts au decretat stare de urgenta sau alerte de uragan, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul de a se indeparta de coaste.

"Locuitorii sunt pe cale sa evacueze toata coasta si au fost deschise adaposturi. Politia si echipele de salvare se afla la fata locului. Suntem pregatiti pentru furtuna", a declarat vineri guvernatorul statului North Carolina, Bev Perdue, pentru CNN.

Citeste si:
Tommy Hilfiger s-a întors la Fashion Week în New York cu o...
Tommy Hilfiger s-a întors la...

  • Kill Devil Hills, o zona turistica situata pe traiectoria directa a Irene, semana cu un oras-fantoma vineri, potrivit unui fotograf al AFP. Majoritatea locuitorilor si turistilor au inceput sa evacueze zona, indreptandu-se spre interiorul continentului.

Nord-estul Statelor Unite este de obicei ferit de astfel de depresiuni. Gloria, in 1985, a fost ultimul uragan care a afectat New York.

Armata a anuntat ca 98.000 de membri ai Garzii Nationale sunt pregatiti de mobilizare . Avioane ale US Airforce au parasit bazele situate in Florida, la Delaware si in Virginia pentru a fi puse la adapost. Marina a trimis in larg, unde sunt mai putin vulnerabile, toate navele sale ancorate in portul Hampton Roads (Virginia).

Expertii au facut deja primele estimari ale posibilelor pagube. Kinetic Analysis, un cabinet care dezvolta modele informatice privind eventuale pagube provocate de intemperii, prevede intr-o noua estimare ca valoarea pagubelor se va situa intre cinci si zece miliarde de dolari.

Citeste si:
21 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie de la New York
21 de ani de la atacurile...

"Ar putea dura saptamani, poate chiar luni pentru repararea pagubelor", a avertizat secretarul pentru Securitate Interna, Janet Napolitano.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.