Partidul aflat la guvernare in Japonia doreste transformarea armatei nationale dintr-o forta defensiva intr-o "armata adevarata", care sa joace un rol important in securitatea globala, informeaza Reuters. Junichiro Koizumi, primul-ministru liberal a propus revizuirea actualei Constitutii pacifiste, care a ramas neschimbata de cand a fost propusa spre adoptare de administratia americana, in primii ani de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Decizia administratiei japoneze ar putea trezi amintiri neplacute in Asia, din perioada guvernelor militariste care s-au succedat la Tokio in perioada interbelica. Relatiile cu Beijingul si Seulul au cunoscut o deteriorare in ultima saptamana, dupa ce Koizumi a vizitat un memorial al soldatilor japonezi morti in al Doilea Razboi Mondial, memorial receptat de cele doua tari ca un simbol al militarismului japonez. Conform articolului 9 din Constitutie, Japonia nu are dreptul de a purta un razboi, insa articolul a fost interpretat ca permitand japonezilor sa mentina o armata de aparare.

In prezent, 600 de militari japonezi se afla pe teatrul de operatiuni din Irak, insa acestea sunt trupe umanitare si de reconstructie sub mandat ONU, si nu soldati combatanti. Daca propunerea liberalilor va fi adoptata de Legislativul japonez, "Forta de Auto-Aparare" - "Jiei-tai"- isi va schimba numele in "Jiei-gun". Schimbarea Constitutiei se afla pe agenda Partidului Liberal inca de la formarea partidului, in urma cu 50 de ani, insa liderii liberali s-au temut sa propuna schimbarea de teama oprobriului public.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.