Azi incep la Hampton Court, langa Londra, lucrarile summit-ului Uniunii Europene la care, potrivit cotidianului britanic "The Times", sunt asteptate discutii aprinse pe teme care, in ultimele saptamani, oficiali europeni, presa europeana le-au comentat sub toate aspectele posibile si imposibile.

Un loc preferential l-au ocupat, insa, in ultimele zile, eforturile lui Blair de a-si convinge partenerii din Uniune sa fie de acord cu agenda conceputa de el, axata pe reformarea Uniunii. In acest scop, el nu s-a dat inapoi de la a face concesii, fie ele si partiale, mai ales Frantei, in chestiuni la care pana acum nici nu concepea sa faca vreun rabat. Caci, potrivit ziarului "The Times", acest summit va cantari mult la evaluarile de la finele anului privind rezultatele Presedintiei britanice a UE.

Problema cheie si cel mai greu de solutionat pentru majoritatea membrilor UE este realizarea pana la finele anului a unui acord asupra bugetului Uniunii pe 2007 - 2013, chestiune in care opozitia cea mai puternica o formuleaza Franta, ca si alti contribuabili la buget, fata de rabatul de care a beneficiat Marea Britanie.

Pentru a mai calma Franta, Blair a auntat ca este de acord cu propunerea de a se crea un "fond special al globalizarii", menit sa vina in ajutorul muncitorilor europeni in competitia cu China si India, ale caror marfuri au invadat pietele lumii. Blair spera ca, in schimb, Franta sa accepte formula britanica a bugetului, care presupune o reducere a subventiilor agricole si orientarea unor fonduri mai mari spre educatie si cercetare. Mai greu va fi cu Germania, Olanda sau Suedia, mari contribuabili la buget, care cer suspendarea totala a rabatului de care beneficiaza Londra. Greu de convins va fi Germania si in cazul fondului special al globalizarii, intrucat Berlinul, ca si alti membri ai UE, considera ca utilizarea lui este greu de controlat. Suedia se opune crearii fondului pe motiv ca el va fi folosit la stimularea celor ce nu reusesc sau nu muncesc.

Blair vrea o agenda proprie a summit-ului

In ultimele zile, premierul Blair a depus eforturi pentru a da o alta configuratie agendei summit-ului, punand accentul pe modernizarea UE, pe modalitatile in care Uniunea va face fata provocarilor globalizarii si nu pe bugetul Uniunii. "Ceea ce speram sa realizam la Hampton Court", declara ieri purtatorul de cuvant al lui Tony Blair, "este un consens strategic asupra orientarii Europei in urmatoarele luni", tinta care in opinia analistilor va fi greu, daca nu imposibil de atins.

Comisia Europeana, la randul ei, in colaborare cu Downing Street, a pregatit, in vederea summit-ului, un studiu in care este subliniata necesitatea urgenta a reformarii UE, pozitie exprimata ieri si de presedintele Comisiei, Manuel Durao Barroso. Studiul, intitulat "Valorile europene in lumea globalizata", avertizeaza ca "cresterea economica in tarile europene s-a diminuat, somajul structural este foarte mare, inegalitatile sociale se accentueaza, iar succesul economic, viabilitatea financiara, sistemul social european - pensiile, asistenta sociala, sanatatea - sunt puse sub semnul intrebarii".

Chirac prezinta modelul social al Europei

Printr-o declaratie publicata ieri in 26 de cotidiane europene, presedintele Frantei a respins cu vehementa ideea unei Europe liberale, afirmand ca "Franta nu va accepta niciodata sa vada Europa redusa la o simpla zona a liberului schimb", model reprosat in special lui Tony Blair. Vorbind despre o grava criza a increderii in proiectul european, datorita esecului Constitutiei Europene, Chirac a lansat apelul pentru "gasirea fortei unui nou impuls", caci, explica acesta, "Europa nu se poate opri cand restul lumii grabeste pasul". Modelul Europei, in viziunea presedintelui francez, este "economia de piata de tip social". "Trebuie sa relansam proiectul unei Europe politice si sociale, fondata pe principiul solidaritatii", a afirmat presedintele francez.

In declaratia sa, Chirac a atins si doua probleme spinoase ale Uniunii Europene, respectiv bugetul pe intervalul 2007-2013 si Politica Agricola Comuna (PAC). In privinta PAC-ului, sustine Chirac, s-a avansat suficient. "Este timpul acum ca si partenerii sai sa faca propuneri echivalente, in spiritul echilibrului si al reciprocitatii, atat in domeniul agricol, cat si in cel al industriei si serviciilor". In ceea ce priveste bugetul, presedintele Frantei considera ca este foarte posibil un acord in decembrie, dar asta numai daca "fiecare va da dovada de spirit de solidaritate si de responsabilitate", a spus acesta, facand o aluzie directa la rabatul britanic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.