Extremistul norvegian Anders Behring Breivik afirma ca a beneficiat de ajutor pentru a-si procura din strainatate materialul necesar pentru atacurile mortale de la 22 iulie, dar refuza sa spuna mai mult pana cand nu vor fi indeplinite cerintele sale politice, a declarat avocatul sau.

"El si-a procurat din strainatate aproape tot materialul pe care l-a utilizat" pentru a comite atacurile, a declarat avocatul Geir Lippestad, citat de ziarul Verdens Gang (VG). Potrivit acestuia, clientul sau afirma ca a vizitat 20 de tari in acest scop.

"El spune ca a intalnit persoane si ca si-a procurat material in cursul acestor calatorii. El spune ca mai multe persoane l-au ajutat sa-si procure acest material", a adaugat acesta, la finalul celui de-al treilea interogatoriu al lui Breivik, desfasurat miercuri la politie.

Avocatul nu a precizat daca aceste persoane ii impartasesc opiniile politice atacatorului si nici daca ele erau la curent cu intentiile sale.

Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, a marturisit ca este responsabil pentru atacul armat comis impotriva unei reuniuni a tineretului laburist de pe insula Utoeya si pentru atentatul cu bomba din centrul Oslo, soldate cu 77 de morti la 22 iulie. El sustine ca a comis aceste atacuri singur, o ipoteza considerata probabila de politie.


"El declara ca nu va raspunde (in legatura cu ajutorul logistic din strainatate-n.r.) inainte sa obtina castig de cauza asupra cerintelor sale extravagante referitoare la o revolutie in societatea norvegiana", a precizat Lippestad.

La interogatoriul precedent, de vineri, Behring Breivik a cerut demisia Guvernului si abdicarea regelui Norvegiei, potrivit presei norvegiene.

Prezentandu-se ca un cruciat sau un cavaler templier, extremistul norvegian se declara in razboi impotriva islamului si multiculturalismului in Europa.

  • Sapte sute de persoane vor fi interogate de politie in legatura cu atacurile din Norvegia

Aproximativ 700 de persoane vor fi interogate de unitatea speciala a politiei in legatura cu atacurile mortale din Norvegia, de la 22 iulie, a anuntat politia, citata de site-ul de stiri Norway Post.
Citeste si:
Intre timp, in Norvegia: Drepturile lui Breivik, incalcate in detentie
Intre timp, in Norvegia:...

Unitatea speciala a politiei, in care lucreaza deja peste 100 de persoane, va fi condusa de detectivul John Roger Lund. Conform politiei, 700 de persoane vor fi interogate in legatura cu atacul armat de pe insula Utoeya si atentatul cu bomba din centrul Oslo, soldate cu 77 de morti.

Politistii vor verifica ore intregi de inregistrari ale camerelor de supraveghere, datele de pe Internet si telefoanele mobile, precum si alte dovezi tehnice, scrie MEDIAFAX.

Alti politisti sunt implicati in schimburi de informatii cu servicii de politie din afara Norvegiei, in special Europol, FBI si politia din Londra. Suspectul in cazul celor doua atacuri, Anders Behring Breivik, a fost interogat de politie pentru a treia oara miercuri si este programat pentru o noua audiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.