Noua generatie de imbogatiti rusi si chinezi trece la cucerirea maselor dupa reteta „si bogatii plang”

Cu bolizii lor Ferrari, cu palatele luxoase si excesele bine-cunoscute, noii bogatasi ai Rusiei se fac cu greu acceptati de compatriotii lor. Un nou serial TV experimental, de tip reality, va incerca sa demistifice imaginea creata de-a lungul anilor in jurul acestora. "Rubliovka in direct" este un serial produs de Grigori Liubomirov, unul dintre autorii celebrei emisiuni politico-satirice "Kukli", din anii ‘90. Serialul a primit numele dupa o strada foarte "sic" de la periferia vestica a Moscovei, unde si-au stabilit cartierul general noii imbogatiti si oamenii politici influenti, printre care insusi presedintele Vladimir Putin.

Noua emisiune, care amesteca persoane reale cu actori, retraseaza evenimentele vietii unor milionari rusi, precum un mariaj ratat, povestit in primul episod al seriei. "Rubliovka reprezinta toate antagonismele Rusiei actuale, intre bogati si saraci, intre putere si lumea afacerilor", explica Liubomirov, care vrea sa distruga prin noua sa productie mitul "bogatilor fericiti". "Vrea ca oamenii sa inteleaga faptul ca banii nu rezolva toate problemele", spune el, dand ca exemplu "deziluziile lui Mihail Hodorkovski in lupta cu Kremlinul".

Rezidentii de pe "Rubliovka", remarca producatorul, accepta din ce in ce mai mult sa intre in joc deoarece emisiunea "nu cauta sa dezgroape mortii". Sociologii sunt de acord, la randul lor, ca dezbaterea problemei este cat se poate de necesara intr-o tara traumatizata de privatizarile controversate din anii ‘90.

Astazi, Rusia numara 33 de miliardari in dolari numai la Moscova, de doua ori mai multi ca la New York, potrivit revistei "Forbes", in conditiile in care salariul mediu in Rusia este de 200 de euro. "O parte a populatiei s-a imbogatit rapid, iar alta a saracit vazand cu ochii", subliniaza sociologul Olga Kristanovskaia, care regreta "absenta unei ideologii a succesului "in mentalitatea rusilor. "Daca esti bogat, automat esti un hot, in Rusia", constata sociologul, aratand ca mass-media se concentreaza doar pe stilul de viata al bogatilor, nu si pe munca lor.

Castelele frantuzesti de la Beijing

Contrastele dintre bogati si saraci sunt izbitoare si in China. Pe o campie prafuita, la nord de Beijing, nu foarte departe de cartierele muncitoresti, se inalta o constructie uriasa care pare complet nepotrivita in inima unei tari comuniste, anume un castel nou-nout, copie fidela a faimosului castel Maisons-Lafitte, din apropiere de Paris. Mandrul proprietar al acestei bijuterii arhitectonice este Zhang Yuchun, prosper om de afaceri chinez. In urma cu zece ani, Zhang, membru al Partidului Comunist, lucra la Departamentul de urbanism din Beijing. Profitand de deschiderea economica initiata de autoritatile comuniste, el a decis sa abandoneze slujba la stat si sa se lanseze in afaceri. Pornind de la constatarea ca in marile orase ale Chinei este o criza acuta de locuinte decente, in timp ce numarul bogatasilor autohtoni si al investitorilor straini creste, Zhang Yuchun s-a axat pe domeniul imobiliar.

Primul sau proiect, constructia unui cartier de 600 de vile, in nordul Beijingului, a fost un succes rasunator.
Zhang a decis sa-si investeasca profitul intr-un proiect mai ambitios. Pasionat din copilarie de Franta din romanele lui Alexandre Dumas, el a plecat la Paris pentru a se inspira. Dupa doi ani de cautari, a gasit ceva pe gustul sau: Chateau Lafitte. Era o cladire perfecta, insa prea mica dupa parerea lui, asa ca replica de la Beijing a castelului s-a imbogatit cu doua aripi, copiate dupa arhitectura de la Fontainbleu.

In plus, castelul Zhang Lafitte este ornat cu fresce si tapiterii copiate dupa cele de la Versailles. Cu totul, castelul l-a costat peste 50 de milioane de euro, iar acum investeste alte 20 de milioane pentru a amenaja un parc pe masura cu teren de golf si bai de apa termala.

Campania din Siberia

Fostul magnat Mihail Hodorkovski, transferat saptamana trecuta intr-o colonie penitenciara din Siberia, a lansat o adevarata campanie electorala din spatele gratiilor, anuntand ieri ca va porni un razboi impotriva sistemului birocratic din Rusia. Miliardarul sustine ca armata si serviciile de sanatate trebuie restructurate din temelii, iar economia rusa trebuie sa inceteze sa fie un simplu furnizor de materii prime. Din colonia de la Krasnokamensk, la 6.500 km de Moscova, Hodorkovski demasca ceea ce numeste planurile puterii de la Moscova de a adormi orice tentativa de opozitie si a avertizat ca "lupta abia incepe"...

Cei mai bogati chinezi

China a abandonat de mult modelul muncitorului cu palmele batatorite, locul sau fiind luat de omul de afaceri prosper, care se pricepe sa faca bani. Conform unui top publicat saptamana aceasta, in China exista sapte oameni cu o avere ce depaseste un miliard de dolari, iar numarul milionarilor in dolari este de 300.000. Cel mai bogat este Huang Guangyu, in varsta de 36 de ani, patronul firmei GOME, specializata in aparatura electronica. Anul trecut, in top au intrat doar 100 de persoane, iar in 2005 numarul lor a urcat la 400.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.