"Alegerile anticipate sunt rele pentru Polonia, dar, in situatia actuala, sunt o optiune reala", a declarat pentru agentia PAP presedintele in functie al Poloniei, socialistul Aleksander Kwasniewski. Investitorii straini din Polonia mai spera ca cele partidele ajunse la guvernare si provenite din miscarea sindicala Solidaritatea - Partidul Lege si Justitie (PiS) si partidul Platforma Civica - vor ajunge, totusi, la o intelegere pentru formarea noului guvern.

PiS si Platforma Civica au rupt, miercuri, cadrul negocierilor pentru formarea unui nou guvern, in urma neintelegerilor privind ocuparea unor posturi guvernamentale si aplicarea unor reforme de catre tara nou-intrata in Uniunea Europeana.

Kwasniewski, care detine mandatul de presedinte pana la 23 decembrie a.c., a declarat ca este dispus sa solicite organizarea de alegeri parlamentare anticipate la 15 ianuarie.

Partidul Lege si Justitie si Platforma Civica au fost la un pas de a declara incetarea negocierilor pentru formarea guvernului. Aceste formatiuni, situate pe primele doua locuri in alegerile parlamentare din 25 septembrie, sunt considerate de oamenii de afaceri garantele aplicarii politicilor economiei de piata. Totusi, liderii acestor formatiuni au respins orice revenire la masa negocierilor in aceasta saptamana. "Pentru urmatoarele doua zile, nu ma astept la nici o discutie cu premierul (conservator) desemnat Kazimierz Marcinkiewicz", a declarat Donald Tusk, liderul Platformei Civice, cel care a pierdut alegerile prezidentiale in favoarea conservatorului Leck Kaczynski, relateaza Reuters.

Premierul desemnat Kazimierz Marcinkiewicz a cerut ieri posibililor sai parteneri de coalitie sa reia negocierile pe baza propunerilor sale economice. "Sunt gata sa prezint un program economic modificat", a spus Marcinkiewicz, la o conferinta de presa. Marcinkiewicz a precizat ca va cere sprijinul unor mediatori pentru a iesirea din impas.

Presa poloneza scria ieri ca proiectata coalitie de centru-dreapta nu se va mai putea infaptui si ca Polonia se indreapta spre o guvernare minoritara a conservatorilor.

Piata financiara a primit prost aceasta perspectiva. "Un guvern minoritar inseamna ca nu vom avea reforme sau chiar ca vom avea proiecte care sa dauneze finantelor publice, a declarat pentru Reuters Katarzyna Zajdel-Kurowska, economist-sef la filiala poloneza a Citibank. "Fara Platforma Civica, nu va fi nici o garantie a politicilor economice stabile, iar adoptarea euro este sub semnul intrebarii", a declarat sursa citata.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.