O comisie parlamentara italiana a aprobat un proiect de lege prin care femeilor li se interzice sa apara in public cu val ce le acopera fata, informeaza BBC.

Proiectul de lege, sprijinit de coalitia de centru-dreapta a premierului Silvio Berlusconi, va interzice purtarea valului musulman - burka, niqab sau orice acoperamant de cap ce ar ascunde si fata. Initiativa va ajunge in plen pentru a fi votata dupa vacanta de vara.

Italia, o tara preponderent catolica, ce are o minoritate musulmana infima, este cea mai recenta tara care vrea eliminarea burqai. In Italia, aceasta lege a fost sustinuta de catre Souad Sbai, un membru al partidului conservator al lui Berlusconi, care a declarat ca aceasta masura are scopul de a ajuta femeile islamice sa se integreze in societatea italiana.


Belgia a fost prima tara din lume care a interzis valul islamic integral. Dupa ea, a urmat Franta, care a impus interzicerea valului islamic in spatiile publice. Guvernul lui Nicholas Sarkozy a aprobat masura in ciuda amenintarilor extremiste.

Potrivit 9AM, pana acum, in Italia aceasta lege nu a trecut la nivel national, insa au existat cateva orase care au incercat sa interzica purtarea valului islamic. In 1975 a fost aprobata o lege prin care se permitea amendarea si chiar incarcerarea celor care poarta val si nu permit politiei sa le indentifice.

Daca si Italia se va alatura lor, conform proiectului de lege, femeile care vor incalca aceasta masura regulamentara pot fi amendate cu 100-300 de euro, in schimb cei care le forteaza pe femei sa se acopere pe strada vor primi o amenda de pana la 30.000 de euro si 12 luni de detentie, scrie Huffington Post.

"Aprobarea finala a acestui proiect de lege va pune capat suferintei multor femei, care sunt adesea fortate sa poarte burka sau niqab, ceea ce le anihileaza demnitatea si posibilitatea de integrare", a declarat deputata Barbara Saltamartini, de la partidul lui Berlusconi, citata de BBC. In comisie, opozitia a votat impotriva proiectului.

Citeste si:
Rusia, decizie de ultimă oră! A decis interzicerea intrării pe...
Rusia, decizie de ultimă oră!...

Potrivit estimarilor, 3000 de femei din Italia isi acopera fetele cu val, insa cele mai multe sunt fortate sa faca acest lucru. De cealalta parte a baricadei, un purtator de cuvant al grupului islamic a declarat ca interzicerea valului islamic este "incorecta si se leaga de libertatea individuala a unei persoane".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.