Echipa de Interventie Rapida la Frontiere (RABIT) trimisa de Uniunea Europeana la granitele Greciei pentru a preveni imigratia ilegala este neputincioasa, in pofida costurilor mari pe care le presupune si a echipamentelor performante.

Echipa a fost trimisa in noiembrie in Grecia, pentru a ajuta la combaterea imigratiei ilegale pe la granita cu Turcia.

Ofiterii din cadrul RABIT nu pot insa intoarce imigrantii din drum si nici nu-i pot trimite in tarile de origine, se arata intr-un raport intocmit de membri ai Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor, care au vizitat echipa, relateaza MEDIAFAX.

"Ei nu pot intercepta imigrantii pana cand nu trec granita in Grecia si nici nu ii pot trimite inapoi", afirma raportul. Ofiterii nu pot opri imigrantii inainte de a trece granita deoarece ei actioneaza in cadrul UE.

Echipa, care face parte din agentia de frontiere europeana Frontex, nu are puterea nici sa trimita imigrantii inapoi in tarile de origine, decat daca pot dovedi de unde au venit. Dar multi imigranti isi distrug documentele, astfel ca este imposibil de stabilit tara de origine.

  • Aproximativ o jumatate dintre imigrantii ilegali care incearca sa intre in UE vin pe la granita terestra de 200 de kilometri dintre Turcia si Grecia.

Raportul parlamentarilor britanici afirma ca aceasta este principalul punct de trecere pentru imigrantii care incearca sa ajunga in Europa. Potrivit raportului, controlul frontierelor trebuie consolidat in Turcia, inainte ca aceasta tara sa poata adera la UE.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.