Alegerile legislative care au avut loc duminica in Uzbekistan nu au respectat standardele internationale in domeniu, observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) semnaland luni lipsa conditiilor democratice necesare desfasurarii scrutinului electoral, informeaza Reuters. "Din nefericire, aplicarea legislatiei electorale de catre autoritati nu a asigurat o alegere pluralista, competitiva si transparenta," a declarat seful misiunii OSCE prezente in Uzbekistan, Lubomir Kopaj. Rezultatele scrutinului electoral de duminica au favorizat cinci formatiuni politice apropiate presedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov, in vreme ce cele patru partide politice aflate in Opozitie au fost impiedicate sa participe la vot in urma refuzului Ministerului de Justitiei uzbec de a inregistra candidaturile acestora.

"Asemanarea platformelor politice ale diferitelor partide inregistrate a privat electoratul de o alegere reala," au obiectat reprezentantii OSCE, citati de Reuters. Autoritatile uzbece au respins acuzatiile OSCE, declarand ca alegerile parlamentare de duminica au fost "deschise si oneste, fiind tinute in conformitate cu legea." De asemenea, observatorii Comunitatii Statelor Independente prezenti in Uzbekistan cu ocazia alegerilor legislative au apreciat "tranparenta si modul democratic" in care s-a desfasurat votul. "OSCE nu poate avea dreptul exclusiv de a evalua alegerile in Uzbekistan. Organizatia reprezinta Europa, in timp ce noi suntem in Asia Centrala," a apreciat presedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, adaugand ca nu va tolera "revolutii portocalii" de genul celor din Ucraina si Georgia.

Desi reprezinta un aliat al Statelor Unite in "razboiul impotriva terorii", regimul uzbec, condus in mod autoritar de Karimov inca din 1989, a fost criticat in repetate randuri in Occident, fiind acuzat ca incurajeaza utilizarea sistematica a torturii in locurile de detentie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.