Guverne, agentii umanitare, asiguratori si agentii turistice se numara printre cei care contabilizeaza costurile cutremurului care a zguduit Asia de Sud, transmite BBC. Zonele cele mai afectate sunt Sri Lanka, India, Indonezia si Thailanda, numarul celor care si-au pierdut viata fiind de aproape 29.000. Estimarile initiale ale Bancii Mondiale situeaza valoarea ajutoarelor financiare necesare la aproape cinci miliarde de dolari, suma fiind apropiata celei oferite Americii Centrale dupa Uraganul Mitch. Uraganul a ucis aproape 10.000 de persoane si a cauzat pagube de aproape zece miliarde de dolari, in 1998.

Potrivit Consiliului Mondial pentru Turism si Calatorii, turismul este o componenta vitala a tarilor afectate de cutremurul din urma cu cateva zile, furnizand locuri de munca pentru 19 milioane de persoane, din regiunea de sud-est a Asiei. In Insulele Maldive (din Oceanul Indian), doua treimi din volumul total al locurilor de munca depind de turism. In urma cutremurului, numeroase persoane si-au vazut agoniseala de-o viata distrusa in cateva secunde. Pagube au fost inregistrate si in ceea ce priveste afacerile, fermele, sute de mii de cladiri fiind distruse de valuri.

FMI, gata sa acorde ajutoare financiare

Agentiile internationale au promis ca vor oferi tot sprijinul necesar. Majoritatea sustin ca este imposibil de estimat, deocamdata, valoarea pagubelor. Fondul Monetar International (FMI) a promis, de asemenea, luarea de masuri urgente pentru a ajuta guvernele din tarile afectate sa faca fata situatiei. "FMI este pregatit sa faca tot ce ii sta in putere pentru a asista natiunile afectate, cu ajutorul de care au nevoie in aceasta perioada dificila", a declarat Rodrigo Rato, directorul Fondului. In prezent, doar Sri Lanka si Bangladesh beneficiaza de sustinerea financiara a FMI, in timp ce Indonezia (epicentrul cutremurului) a incheiat, recent, un program de asistenta din partea Fondului. Oficialii FMI au precizat ca guvernele din tarile afectate trebuie sa fie cele care decid daca au nevoie de sprijinul FMI.

Alte agentii similare, cum ar fi Banca Asiatica pentru Dezvoltare (BAD), au anuntat ca este prea devreme pentru a face comentarii legate de sumele necesare. Cu toate acestea, nu se pune problema unei subevaluari a problemei. Jan Egeland, coordonator in cadrul Natiunilor Unite, a afirmat ca "acesta ar putea fi cel mai grav dezastru national din istoria recenta deoarece afecteaza multe regiuni de coasta, foarte populate... atat de multe comunitati vulnerabile". Egeland a mai avertizat ca "efectele pe termen lung ar putea fi la fel de devastatoare ca si cutremurul in sine" din cauza riscurilor legate de epidemiile ce s-ar putea declansa din cauza apei poluate.

Saracia din zona, salvarea asiguratorilor

Asiguratorii incearca, la randul lor, sa evalueze costurile, unii dintre marii jucatori considerand, insa, ca factura finala ar putea fi mai mica decat cea de 27 de miliarde de dolari, din urma uraganelor care au afectat Statele Unite, la inceputul acestui an. "Regiunea afectata este foarte extinsa astfel incat va trebui sa verificam starea de lucruri de la tara la tara", a afirmat Serge Troeber, director adjunct al departamentului de dezastre naturale din cadrul societatii Swiss Re, cea de-a doua mare societate de reasigurare din lume. "In primul rand e o tragedie umana.

E prea devreme sa evaluam partea financiara", au precizat, pe de alta parte, oficialii societatii Munich Re, cea mai mare companie de reasigurari din lume. La randul sau, societatea Allianz a precizat ca profitabilitatea sa nu va fi afectata in mod semnificativ. Cu toate acestea, o "factura" mica pentru companiile de asigurare si reasigurare nu demonstreaza decat rata mare a saraciei din regiune si nu nivelul pagubelor economice suferite de locuitorii acestei zone.

Trei milioane de euro din partea Uniunii Europene

Federatia Internationala a Crucii Rosii si Red Crescent Societies au precizat ca intentioneaza sa stranga fonduri de 6,5 milioane de dolari pentru ajutoare de urgenta.
"Cea mai mare problema de sanatate cu care ne vom confrunta este raspandirea bolilor legate de consumul de apa infestata, in special malaria si diareea", au mai spus reprezentantii agentiilor.
Uniunea Europeana a anuntat. la randul sau, ca va dona trei milioane de euro (4,1 milioane de dolari), nota Wall Street Journal.
Louis Michel, comisar european pe probleme de ajutoare umanitare, a fost citat ca spunand ca este esential sa se furnizeze sprijinul necesar "in acele ore si zile critice imediat dupa dezastru". Si alte tari au mai promis ajutoare financiare, iar Departamentul de stat al SUA a anuntat ca analizeaza situatia pentru a determina dimensiunea ajutoarelor necesare pentru regiunea afectata.

Majoritatea zonelor celor mai grav afectate, cum ar fi Sri Lanka, zona Phuket (din Thailanda) si Insulele Maldive sunt destinatii turistice populare, regiuni cheie pentru economiile locale. Iar dezastrul a survenit in plin "sezon", avand in vedere ca lunile decembrie si ianuarie sunt luni "pline" din punct de vedere al turismului din regiune. Mai mult, zonele afectate de-abia incepusera sa-si revina dupa efectele atentatelor de la 11 septembrie din SUA. Cresterea activitatii turistice in Asia de Sud-Est a fost foarte rapida, Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) anuntand un avans de 45 la suta in ceea ce priveste veniturile incasate in primele zece luni ale acestui an. In Asia de Sud, cresterea a fost de 23 de procente. "India continua sa consemneze rezultate excelente datorita promovarii intense si dezvoltarii produselor oferite, dar si datorita turismului de afaceri, care se dezvolta din ce in ce mai mult pe fondul expansiunii economice a tarii", precizeaza OMT. O evolutie pozitiva a fost inregistrata si in Maldive si Sri Lanka.

In Thailanda, turismul reprezinta aproape sase la suta din Produsul Intern Brut, respectiv opt miliarde de dolari. In Singapore, contributia este de aproape cinci procente.
Turismul este o componenta importanta a economiei si pentru ca ajuta la aducerea in tara a unor mari sume in valuta. Pe termen scurt, totusi, agentiile de turism anuleaza cursele aeriene si excursiile organizate in regiune. Din aceasta cauza, actiunile companiilor europene si asiatice au fost afectate, investitorii fiind de parere ca volumul castigurilor si dimensiunea cresterii economice s-ar putea diminua.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.