Candidatul pro-occidental in alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Iuscenko, a obtinut victoria in scrutinul de duminica, el acumulind - dupa incheierea numaratorii voturilor - 51,99% din sufragii fata de 44,19% obtinute de rivalul sau, premierul in exercitiu Viktor Ianukovici, a anuntat ieri Comisia Electorala Centrala (CEC) de la Kiev, citata de AFP. Anuntul oficial al victoriei lui Iuscenko nu se va putea face insa decit dupa examinarea plingerilor depuse in urma scrutinului de duminica, proces ce ar putea sa dureze citeva zile, a precizat CEC. Premierul Viktor Ianukovici si-a exprimat intentia de a contesta la Curtea Suprema rezultatele scrutinului, afirmind ca s-au inregistrat numeroase fraude si incalcari ale legii. Cu toate acestea, presa ucraineana de marti se declara destul de sceptica in privinta sanselor sale de a contesta rezultatul scrutinului prezidential si de a declansa o "Contrarevolutie albastra" (culoarea sa de campanie). Ianukovici nu va reusi anularea votului, asa cum a declarat ca doreste, scrie cotidianul de mare tiraj "Segodnia", controlat de miliardarul din regiunea miniera Donetk, Rinat Ahmetov. Ziarul aduce ca argument faptul ca diferenta dintre cei doi candidati este foarte mare, de doua milioane de voturi.

"Chiar si numaratoarea paralela a voturilor, efectuata de echipa lui Ianukovici, arata ca acesta a pierdut", subliniaza Segodnia, care considera ca noul presedinte va fi instalat in functie la 7 ianuarie, cind ucrainenii vor sarbatori Craciunul ortodox pe stil vechi. Iuscenko a reusit sa determine invalidarea scrutinului din 21 noiembrie "sub presiunea strazii, dar Ianukovici nu va avea aceasta sustinere" din partea alegatorilor sai din regiunile rusofone, remarca acelasi cotidian.
Presedintele Traian Basescu l-a asigurat, ieri, intr-o convorbire telefonica, pe Iuscenko de disponibilitatea Romaniei pentru sprijinirea evolutiei democratice a Ucrainei. Basescu l-a invitat pe Iuscenko sa includa Romania in programul primelor sale vizite oficiale ca presedinte al Ucrainei.

"Sinucidere fortata" a unui apropiat al puterii

Parchetul General al Ucrainei a anuntat deschiderea unei anchete pentru "sinucidere fortata" in cazul mortii ministrului transporturilor, Gheorghi Kirpa, gasit impuscat, luni, la locuinta sa de linga Kiev. Potrivit canalului de televiziune Kanal 5, o arma de foc a fost gasita linga corpul neinsufletit a lui Kirpa (58 ani), care a murit impuscat in cap. Kirpa a fost numit ministru al transporturilor si telecomunicatiilor in luna iulie in cadrul unei vaste remanieri operate de presedintele Kucima. El era ministru in momentul in care guvernul a vindut 43% din capitalul Ukrtelekom, companie care detine monopolul telecomunicatiilor in Ucraina. Totodata, Kirpa era considerat un apropiat al presedintelui Kucima si figura, la un moment dat, printre numele evocate pentru a-i succeda acestuia la presedintie. Potrivit unor membri ai opozitiei, Gheorghi Kirpa a organizat trenuri speciale pentru a aduce electoratul lui Ianukovici la birourile de votare in timpul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 21 noiembrie, anulat de Curtea Suprema de Justitie, in urma numeroaselor fraude constatate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.