La Moscova s-au reunit ieri primii-ministri ai tarilor membre ale Organizatiei de cooperare de la Shanghai (SOS), structura formata in 2001 cu participarea Rusiei, Chinei, Kazahstanului, Kirghiziei, Uzbekistanului si Tadjikistanului si la care au aderat recent cu statut de observatori Iran, India, Pakistan si Mongolia. Venit sa-i salute pe inaltii oaspeti si sa deschida lucrarile consfatuirii oficiale, presedintele Vladimir Putin estima ca, "in cei aproape cinci ani de existenta, SOS a reusit sa depaseasca faza initiala a declaratiilor pustii, devenind o institutie care impune tot mai mult respect in lume".

Intre timp, expertii occidentali sunt de parere ca Moscova si Beijing ar putea, dupa intalnirea de ieri, sa mai faca un pas spre formarea unei confederatii militare eruasiatice, in contrapondere la NATO, dar si pentru a limita tot mai puternica influenta americana din zona Asiei centrale. "Cu patru ani in urma, Washingtonul declara ca nu exista motive de ingrijorare. Timpul a aratat insa ca oficialii americani s-au inselat in estimarile lor", cita publicatia "The Christian Science Monitor" aprecierile lui Arel Cohen de la Heritage Fundation.

Recent, Rusia si China au desfasurat ample exercitii militare comune, urmate de manevre, la fel de impresionante prin efectivul militar mobilizat si tipurile de armate angajate, intre Rusia si India. Pe acest fundal, s-a vorbit depre un posibil "antrenament de razboi in trei, adica Rusia, China si India". La scurt timp, in Asia centrala poposeau, unul dupa altul, secretarul de stat Condoleezza Rice si seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, acesta din urma deplasandu-se, pentru prima data, si la Beijing. Descifrand toate aceste mesaje, observatorii militari au tras concluzia ca de aici si pana la aparitia unui NATO rasaritean nu este decat o chestiune de timp si de calcule politice.

"Moscova cauta tot felul de posibilitati de a demonstra ca Rusia ramane un jucator de valoare in regiune", explica Fiodor Lukiankov, redactorul publicatiei "Rusia in politica globala", partener al revistei americane "Foreign Affairs". Cat priveste China, adauga el, "ambitiile Beijingului cresc cu rapiditate, iar SOS nu constituie decat o etapa spre o structura mai mare si mai eficienta".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.